19 Април 2024петък23:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Бури в Европа взеха 4 жертви

Всички са загинали от паднали дървета, десетки хиляди чехи и поляци без ток

/ брой: 212

автор:Дума

visibility 15

Мощен циклон премина през Германия, Чехия и Полша, вече има данни за трима загинали. В Чехия паднали дървета убиха жена край град Терлик, централната част на страната, а също възрастен мъж североизточно от Прага. В Полша пък шофьор загина по пътя край североизточния град Шчечин, след като колата му се вряза в прекършен клон на дърво.
В Чехия бурен вятър доведе до многобройни произшествия в различни региони, само в Прага и Средния чешки край имаше 30 обаждания за бедствени случаи. Това разкри пред журналисти говорителят на службата за гражданска защита Петер Свобода. Той препоръча на сънародниците си да не излизат от помещенията и да се въздържат от пътувания с коли.
В Северна Чехия вятърът достигна силата на ураган. На връх Снежка, най-високата точка в страната, вятърът достигна 180 км/ч, а до град Усти-над-Лабем бяха засечени пориви до 163 км/час. В този регион до границата с Германия и Полша паднали дървета предизвикаха объркване в движението на влаковете, спряно е автомобилното движение в някои участъци на пътищата. Десетки хиляди семейства в 10 от 14-те провинции на страната останаха без ток заради скъсаните от вятъра далекопроводи. „Най-тежко е положението в Централна, Северна и Източна Чехия“, обяви говорителката на ЧЕЗ Соня Голингерова.
В съседна Германия ураган прекъсна частично железопътното движение в Северна и Централна Германия, съобщиха от германската железница.
Ограниченията засегнаха Берлин, Хамбург и 6 федерални провинции. В самия Берлин е обявено извънредно положение, по тревога са вдигнати всички подразделения на пожарната охрана. В някои райони на страната заради паднали дървета е прекъснато електроснабдяването, затворени са и магистрали. Властите препоръчват на жителите да не излизат от домовете си и да не посещават паркове и гори. В Дрезден футболният мач между местния "Динамо Дрезден" и "Айнтрахт Брауншвайг" бе отложен с два часа и половина поради силните ветрове. Няма данни за жертви, за разлика от преминалия циклон в началото на октомври, когато загинаха 7 души. Неговите последици още не са отстранени окончателно.
В Полша ветровете повредиха тръбопровод в терминала за втечнен природен газ в пристанищния град Швиноуйшче. От държавния оператор обявиха, че повредата е причинила леко изтичане на газ, но без сериозни последици.

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ