26 Април 2024петък09:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

В защита на националното ни авиационно достойнство

Отворено писмо на Българската авиационна асоциация до президента, министър-председателя, министъра и началника на отбраната, командването на ВВС и авиобаза Граф Игнатиево

/ брой: 212

visibility 35

Ние, авиационната общност, обединена в Българската авиационна асоциация, изключително обезпокоени от използваните квалификации и "анализи", "очертаващи" състоянието и перспективите за развитието на бойната ни авиация и конкретно "характеризиращи" заявената позиция на летателния състав от изтребителната авиобаза Граф Игнатиево относно драстичното многогодишно разминаване между политически обещания и реалното състояние на цялостното комплексно осигуряване за провеждане в мирновременна обстановка на летателно-бойна подготовка, при стриктно спазване на документите, регламентиращи безопасността на летателната дейност, намерили пространствено място в средствата за масова информация, изразяваме:

1. Категоричното си противопоставяне на всякакъв вид инсинуации, манипулиращи общественото мнение, окачествявайки позицията на летателния състав от изтребителна авиобаза Граф Игнатиево като "бунт", "протест" или "стачка". Нищо подобно! Ние го определяме като безапелационен тревожен сигнал за сегашното състояние и бъдещето на бойната ни авиация и за запазване на националното ни достойнство при осигуряване въздушния суверенитет на Родината ни от тези, за които това е дълг!
Този случай е и показателна оценка за дейността на всички досегашни институции, органи и отделни лица, имащи пряк или косвен ангажимент към отбранителните способности на страната ни, които със своите действия или бездействия минимизираха авиационната ни мощ до критично ниско ниво, което въобще не кореспондира с усложнената международна среда на сигурност.
Обръщаме внимание, че самолетите "Спартан" и вертолетите "Кугар" и "Пантер" не са изтребителни летателни средства, имат друго предназначение и са базирани на други летища, но и те, без подготвен за тях летателен и технически състав, са само купчина скъпа метална сплав!
Позволяваме си да напомним, че за нормалната експлоатация на всяко едно военно-въздухоплавателно средство през целия му жизнен цикъл, стойността на разходите е неколкократно по-висока от цената при закупуването му!
За пилотите-изтребители има конкретни измерения в изискванията на Алианса за нормално инвестирани средства: 180 летателни часа на един пилот-изтребител за една година - стандарт на НАТО! Препоръчваме на тези държавни лица, които не са запознати с годишния нальот на един български пилот-изтребител, да изискат тази информация по съответния ред и да се извинят на сега действащите български военни пилоти! Това е достоверният критерий за ефективността от вложените стотици милиони лева във военната авиация!
Изкуственото противопоставяне на видовете въоръжени сили от висши държавни лица е в тежък ущърб на националната ни сигурност и отбрана!!!

2. Безрезервната си подкрепа към командира на авиобаза Граф Игнатиево и към неговите подчинени от летателния състав - тези, които са в кабините на самолетите (т.е. с работно място "небесния терен")! Тези, които въпреки създадената критична ситуация за комплексно осигуряване и нормално организиране и провеждане на полети с намиращите се на въоръжение в авиобазата изтребители, българска собственост, и въпреки забавянето на процедурите по ремонта на неизправните самолети и придобиване на чисто нови многоцелеви изтребители, продължават да изпълняват бойното дежурство по охрана на въздушните ни граници и съюзните ангажименти по "Аir Policing"!

3. Нашата вяра в министъра на отбраната и командването на българските Военновъздушни сили, че проблемите по осигуряването на редовни безаварийни полети, както в авиобаза Граф Игнатиево, така и в цялата военна авиация, ще бъдат разрешени в максимално кратки срокове.
За пореден път се обръщаме към Вас, български държавници, политици и управляващи - обединете усилията си за циркулиране само на достоверна и адекватна управленческа информация, която да гарантира реални отговорни решения в областта на отбраната и запазването ни като авторитетна авиационна държава със 105-годишна история и вековна изтребителна авиация!
За нас България, Българската армия и българските Военновъздушни сили са светини!

Българска авиационна асоциация,
о.р. полк. инж. Ангел ГЕОРГИЕВ,
председател

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ