25 Април 2024четвъртък23:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП поиска дискусия и повече време до второто четене на Закона за храните

/ брой: 211

автор:Дума

visibility 29

Мнозинството от депутатите в парламента прие вчера на първо четене промените в Закона за храните. С тях се забранява рекламата на нездравословни храни и напитки и участието на деца в промотирането на генномодифицирани храни. Мнозинството от 102-ма народни представители подкрепиха закопроекта, 29 се въздържаха, а един беше против. Законопроектът е внесен от Министерския съвет.
    Текстовете въвеждат процедури за регистрация или одобрение на обекти за производство, преработка и дистрибуция на храни. Предвижда се създаване на публичен национален регистър на бизнес операторите и обектите за производство, преработка и дистрибуция на храни. Той ще се поддържа от Българската агенция за безопасност на храните на интернет страницата й. Ще бъде създаден и публичен национален регистър на компаниите, бутилиращи минерална вода, и на пуснатите на пазара храни. Отделно постоянен консултативен съвет към министъра на здравеопазването ще следи признаването и пускането на пазара на натурални минерални и изворни води.
    Етикетите трябва да са на български език, без допълнително облепване с информация, различна от първоначалната, с което да се скрива дори част от първоначалното етикетиране. Въвежда се забрана за рекламирането на храни и напитки, съдържащи съставки и вещества с хранителен или физиологичен ефект като мазнини, трансмастни киселини, сол и захар, които не отговарят на изискванията за здравословно хранене. Няма да е разрешено деца да се включват в рекламите на генетично модифицирани храни и на храни, за които има нормативно въведени ограничения за употреба от подрастващи.
За първи път се регламентират изисквания за търговия с храни от разстояние. Въвежда се регистрация на превозните средства за транспортиране на храни от животински произход и на храни от неживотински произход като брашно, хляб, хлебни и сладкарски изделия. Регистрацията ще се удостоверява със стикер.
Със Закона за храните или компетентният орган ще си затвори очите, или цели райони ще останат без доставки на храни, заяви вчера заместник-председателят на НС и депутат от "БСП за България" Валери Жаблянов по време на дебатите в парламента.
"Ако обърнем внимание върху обема на отношенията, които регулира Законът за храните, ние ще установим, че става въпрос за един огромен сектор не само търговията, общественият живот, здравето на гражданите. Т.е. законът е с един изключителен обхват. Не смятам, че темите и отношенията, които се регламентират в този законопроект, би следвало да преминават при отсъствие на дискусия. Ако е необходимо, и аз съм убеден в това, иска ми се задължително да се увеличи времето между двете гласувания", каза Жаблянов.
За регистрацията на транспортните средства той заяви: "Може би е добре в тази посока да има и становище на Комисията по транспорт".  Според него само с едно изискване областните директори на дирекциите по контрол на храните могат да удостоверяват превозните средства. "В отдалечените места на страната с едно транспортно средство се извършва транспорт на храни, на нехранителни стоки. Създават се условия за следното - или компетентният орган трябва да си затвори очите и да раздаде стикери подред, или ако приложи критериите, които най-вероятно ще бъдат разписани, цели райони - гранични да останат без доставки", заяви Жаблянов.
С промените е предвидено и създаването на Национален съвет по храните като постоянен консултативен орган, координиращ държавната политика в сектор "Храни", с участието на представители на всички заинтересовани страни.
В закона е заложено и повишаване на размера на санкциите, налагани за нарушение на разпоредбите на закона. Депутатът от БСП и заместник-председател на комисията по земеделие Светла Бъчварова заяви, че БСП подкрепя голяма част от промените в Закона за храните, но в някои текстове има предпоставки за двусмислие. "Защо санкциите за ГМО продукти ще се намаляват, а други ще се увеличават", попита Бъчварова.



Със Закона за храните или компетентият орган ще си затвори очите, или цели райони ще останат без доставки на храни, заяви вчера заместник-председателят на НС и депутат от "БСП за България" Валери Жаблянов

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ