19 Април 2024петък08:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Петолиния

Три прими пресъздават Кармен в Софийската опера

Кейтаро Харада дирижира премиерата на новата постановка на акад. Пламен Карталов

/ брой: 211

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 946

Премиера на операта "Кармен" от Жорж Бизе под режисурата на акад. Пламен Карталов подготвят в Софийската опера и балет. На 3 ноември е първото представление, следващите са на 4, 5, 9, 11 и 12 ноември. Мецосопраното Надя Кръстева влиза плътно в кожата на Кармен и е обявена за "Кармен номер 1" на световната сцена, припомнят от НОБ. Примата ще бъде Кармен и в София. За мецосопраното световната музикална критика твърди, че тази роля е нейната визитна картичка. В "Лирик опера" в Чикаго Надя си партнира с американците Брендън Йованович, Кайл Китълсън и др. Нейната Кармен са аплодирали и зрителите на много водещи световни сцени - Виенската опера, Болшой театър, Дойче опер в Берлин, Амстердам, фестивалите Санкт Маргаретен и Савонлина и т.н.
Надя Кръстева е постоянен гост на най-престижните оперни сцени и музикални фестивали в Европа, САЩ и Япония. През октомври 2013 г. дебютира и в Миланската скала като Амнерис в "Аида", а в календара й следваха гостувания в Берлин със същата роля, както и с Прециозила в Мюнхен, Адалджиза и Жулиета във Виена, премиера на Кармен и др. Тя изпълни и ролята на Еболи в "Дон Карлос" в Софийската опера и балет, а на 11 декември 2014 г. участва в премиерата тук на "Самсон и Далила".
Сръбското мецосопрано Саня Анастасия е другата певица, която ще пресъздаде образа на Кармен в новата софийска постановка. Учила е в Университета за музика и изпълнителски изкуства в Грац и Виена, Австрия. Печелила е награди на международни певчески конкурси. През 2005 г. получава магистърска степен и става артист на свободна практика. Продължава обучението си при проф. д-р Теодоре Корези и Бренда Робъртс. В периода 2011-2013 г. Саня Анастасия е член на Държавния театър в Майнц. Последните й значими ангажименти са в оперите в Базел, Берн и Магдебург, на Арена ди Верона, в Бремерхафенския театър, в Държавния театър в Саарбрюкен и много други. Гастролира по цял свят с престижни оперни театри, концертира с авторитетни оркестрови състави. Текущите й превъплъщения са Улрика в "Бал с маски" в Инсбрукския областен театър, Амнерис в "Аида" в Тбилиси, Принцесата в "Адриана Лекуврьор" в театъра в Карлсруе, Германия, и титулната роля в "Кармен" в Сараевския национален театър и Софийската национална опера.
Третата Кармен - Гергана Русекова, е завършила оперно пеене в НМА "Панчо Владигеров" в София. Продължава образованието си с доц. Констанца Вачкова. Участва в майсторски класове на проф. Джефри Гол - първи контратенор на Метрополитън опера, преподавател в Къртис, Филаделфия, Валерий Рифкин - диригент в Лос Анджелис опера, певците Мартина Аройо, Наталия Афеян, Георги Чолаков, Стефка Евстатиева. През 2006 г. Русекова е специализант в Университета Дюкейн, Питсбърг. Носителка е на специална награда и стипендия за обучение в САЩ от Международния конкурс за млади оперни певци "Пълдин", лауреат е на конкурса "Христо Бръмбаров", печели стипендия за Международната лятна академия за млади оперни певци Ezio Pinza EPCASO 2007. Получава Ган при на Европейския конкурс за млади изпълнители на класическа музика "Короната на Търновград" - В. Търново, и приза на БНР, трета награда на Националния конкурс за млади оперни певци "Гена Димитрова" в Плевен и на Международния конкурс на млади оперни певци "Риторна Винчитор" в Ерколано, Италия, където взима и специалната награда.
Кейтаро Харада ще дирижира премиерата на "Кармен" на 3 ноември. Роден е в Токио, Япония. Завършва Академията на изкуствата "Интерлохън" и Университета на Мърсър. Учил е при Кристоф фон Донани, Робърт Спано, Майкъл Тилсън Томас, Оливър Кнусен, Херберт Бломстет, Владимир Понкин, Адриан Гнам и Стивън Асбъри. Харада е трикратен носител на Наградата на фондацията "Шолти" за подпомагане на кариери в САЩ (2014, 2015, 2016). Печели стипендията за диригенти "Сейджи Озава" на Музикалния фестивал Тангълууд. Японецът е ученик на Лорин Маазел и на Фабио Луизи. През последния сезон Харада е поканен на престижния Малеров конкурс и прави диригентския си дебют в Япония с Новите японски филхармоници, и дебют със Симфоничния оркестър на Индианаполис. Дирижира спектакли на "Кармен" за Аризонската опера, концерти със симфоничните оркестри на Тусон, Финикс, Вирджиния и Сиера Виста. През 2018 г. ще ръководи японското турне на "Кармен" на Софийската опера и балет.
В ролите в новата постановка на "Кармен" ще видим още Даниел Дамянов, Костадин Андреев, Мартин Илиев - като Дон Хозе, Бисер Георгиев и Веселин Михайлов - Ескамилио, Ирина Жекова и Цветана Бандаловска - Микаела. Сценограф е Миодраг Табачки, художничка на костюмите е Християна Михалева-Зорбалиева. Хореографията е на Антоанета Алексиева и Светлин Ивелинов.


Надя Кръстева                                       
Кейтаро Харада

Саня Анастасия                              
Гергана Русекова

Снимки Софийска опера и балет


 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ