18 Април 2024четвъртък21:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Мика Зайкова:

Бюджет 2018 не се грижи за бъдещето на България

В него няма политики, които да водят до действителни реформи, заявява финансово-икономическият експерт

/ брой: 210

автор:Дума

visibility 27

"Слабото място на Бюджет 2018 е отсъствието на политики, които да водят до действителни реформи. Без реформи доникъде няма да стигнем, защото нашата икономика в това състояние, в което се намира като технология и организация на работа вече достига своя таван на възможности". Това заяви финасово-икономическият експерт Мика Зайкова пред БГНЕС. В макроикономическата част на Бюджет 2018 е записано, че моторът на ръста на БВП ще бъде потреблението - вътрешното потребление и по-точно - колективното потребление. Това всъщност е потреблението на домакинствата. Според Зайкова за съжаление не сме толкова богати, за да можем чрез потреблението да тласнем нагоре БВП. За да може България не само да расте, но и да догонва Европа, й трябва ръст на БВП над 6%, заявява Зайкова. По нейните думи можем да стигнем до 3,9-4 на сто.
Най-важното нещо според нея, за да има една икономика капацитет, са преките чуждестранни инвестиции. Тя припомня отчетения от НСИ спад от 50% на чуждите инвестиции. Важният въпрос е защо нямаме преки чуждестранни инвестиции или наши, заявява експертът. Отговорът според нея е много прост: "Защото сме най-корумпираната държава, защото имаме най-високо равнище на сива икономика и защото контрабандата се радва на подкрепа от корумпираната политическа класа. Защото инвеститорите нямат сигурност. Ако нещо, не дай Боже, се случи, те трябва да се обърнат към съдебната система и да си решат проблема, но тя е една от най-корумпираните. Ние нямаме реформа в съдебната система. Имаме недостиг на кадри, а човешкият потенциал е най-важният. Той е важна част за повишаването на капацитета на икономиката. Нашето образование вече 30 години върви по грешен път. През цялото това време в България правим мимикрия на реформи". По нейните думи, докато в страната не започнат истински реформи, няма да се случат хубави неща.
Според Зайкова заложените в бюджета 700 млн. лв. за повишаване на доходите не са разпределени правилно. Причината е, че с тях се увеличават с 50-70% заплатите на заместник-министрите, началниците на политическите кабинети, но само с 5% заплатите на полицаите. С 10% се увеличават заплатите на армията, на която разчитаме в това смутно време да пази държавата, и с 15% - на учителите, каза експертът. По нейните думи най-големият недъг на бюджета е, че той не се грижи за бъдещето на България, а вече сме на тавана на възможностите.
    "Независимо че формираме излишъци, пак имаме бюджетен дефицит и пак ще вземем заем от 1 милиард лева. Не съм против този заем, ако той отиваше за инвестиционни цели, защото България е една от трите страни в Европа, които имат най-ниско съотношение между държавен дълг и БВП. Този милиард обаче отива за погасяване на стари дългове. Къде тогава отидоха излишъците", пита експертът.
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ