18 Април 2024четвъртък07:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Росатом" готова да финансира "Белене", ако проектът бъде размразен

/ брой: 210

автор:Дума

visibility 909

Руската държавна корпорация "Росатом" е открита за възможността да участва във финансирането на АЕЦ "Белене", ако ядреният проект бъде възобновен, e заявил вчера Вадим Титов, директор на "Росатом Международна мрежа" за Централна Европа, цитиран от "Медиапул". Вадим Титов коментира възможностите за руско финансиране на "Белене", което може да стане по модела на унгарската АЕЦ "Пакш 2", за чието изграждане Русия е готова да отпусне заем от 12 млрд. евро с одобрението на Европейската комисия.
    "Честно казано, не искам да вземам позиция и да дават съвети на българското правителство, което разполага с необходимата експертиза в сектора. Очакваме от българското правителство скоро да вземе решение за съдбата на АЕЦ "Белене". "Росатом" използва различни варианти за изграждане на ядрени блокове по свои технологии според нуждите на държавите, с които работи. Вариантът за финансиране на ядрена централа по модела АЕЦ "Пакш 2", който бе одобрен от Еврокомисията, на практика може да бъде приложен във всяка една европейска държава. Но решението е изцяло на българското правителство. "Росатом" може да предложи свои решения, когато настане времето за това", е коментирал Титов по време на дискусия, посветена на ядрената енергетика.
    "Росатом" предлагаше да финансира проекта още през 2010 г. Години преди това в руския държавен бюджет беше разписан заем за 3,8 млрд. евро за АЕЦ "Белене", за чието построяване руската компания искаше близо 4 млрд. евро, но сумата не включваше инфлацията и редица други условия.     След това "Росатом" осъди НЕК да плати поръчаното оборудване и държавният бюджет отпусна близо 1,2 млрд. лв. на държавната електрическа компания да плати за реакторите. С това сумата, вложена в ядрения проект, стана 3 млрд. лв., а сега третото правителство на ГЕРБ търси начини да оползотвори оборудването. Поръчан на БАН за над 2 млн. лв. анализ за нуждата от нова ядрена мощност бе изготвен и представен на Теменужка Петкова, която обяви единствено, че според документа към 2030 г. страната ни ще има нужда от нови енергийни мощности.

България трябва да се откаже от плоския данък

автор:Дума

visibility 320

/ брой: 73

Правителството взе 200 млн. лв. вътрешен заем

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 73

Близо 500 000 души обявиха доходите си пред НАП

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

БАКБ купува Токуда банк

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 73

Киев провокира риск от ядрена катастрофа

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 73

Израел търси умен отговор срещу Иран

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 73

Китайската икономика надмина очакванията

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 73

Започна наказателно дело срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

Мътилката

автор:Александър Симов

visibility 290

/ брой: 73

За гарантиран достъп до услуги и дом за всеки

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 73

Правим голямо ляво патриотично обединение

visibility 317

/ брой: 73

Обида за дипломацията

visibility 256

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ