20 Април 2024събота00:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Тазгодишното грозде - сред най-качественото от 30 години

От бранша очакват и висококачествено вино, прогнозират, че няма да има повишаване на цените

/ брой: 210

автор:Дума

visibility 105

Гроздето от реколта 2017 е на изключително високо ниво, е казвал пред БТА директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) Красимир Коев. "Като качество реколтата от тази година може би за последните 30 години е в топ 5 на най-добрите реколти. Тази година грозде има достатъчно, но не е с толкова налети гроздове и натрупан сок, което се дължи на засушаването в пролетно-летния сезон. В началото на кампанията по прибиране пък паднаха доста дъждове. Това малко ще намали количеството, но като качество е на изключително високо ниво", казва Коев. Прогнозите му са за висококачествено вино без скок в цената.
Гроздоберът не е приключил и доста количества от местни сортове като мавруд, рубин и широка мелнишка не са прибрани. Има неприбрано грозде и от по-късните сортове като каберне и мерло. Според Коев до момента е прибрано около 80 на сто от гроздето.
Продължава износът освен за Румъния и за Италия, която е голям потребител на българско грозде и от сорта мускат отонел. Тази година Франция, Италия, Испания и Португалия имат драстичен спад в реколтата след пожари и наводнения. В България се внася вино, но не и грозде винени сортове, обяснява ИАЛВ.
Изнесеното вино през 2016 година е малко над 60 млн. литра. В сравнение с 2015 г. е с около 2 млн. повече и това е тенденция за последните години. "За тази година прогнозата ми е, че изнесеното вино ще е с близо 3,5 млн. литра повече от 2016 г. и това е на база на новите договори, които българските винарски компании сключиха с големите търговски вериги", казва Коев.
Тази година българските винарни ще изкупят и преработят около 200 хил. тона грозде, което означава около 140 млн. литра. Данните на Международната организация за лозата и виното за миналата година отредиха на България 22-ро място в световната класация за производство на вино с 1,3 млн. хектолитра. В момента работят 263 български винарски предприятия. През 2018 г. България ще бъде домакин на Concours Mondial de Bruxelles, а Пловдив - световна столица на високоалкохолните напитки, допълни директорът на ИАЛВ. България ще посрещне и Черноморския винен форум, който е под патронажа на страните от ЧИС и традиционно домакин е Русия.

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ