Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Ноември 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Оръжие

Руските ВКС получиха първите Ми-28УБ

Общо 28 учебно-бойни вертолета ще бъдат доставени до края на 2018 г.

Георги Георгиев

26. Октомври 2017 , брой: 210   166   0В края на миналата седмица Руските въздушнокосмически сили получиха първите учебно-бойни хеликоптери Ми-28УБ, съобщи пресслужбата на акционерното дружество "Вертолетите на Русия", част от държавната корпорация "Ростех". Първите машини са минали вече пълен комплекс заводски изпитания.
През април 2016 г. Министерството на отбраната на Русия сключи с "Вертолетите на Русия" договор за построяването на 24 вертолета Ми-28УБ, които да бъдат завършени и доставени до края на 2018 г. Тя трябва да бъдат сглобени в завода на компанията "Росвертол", част от "Вертолетите на Русия, в Ростов на Дон. По неофициална информация на блога bmpd тези дни ВКС са получили четири машини, а до края на годината военните ще получат общо осем вертолета.
Основната разлика на Ми-28УБ от досегашните модификации е наличието на двойно управление, което позволява хеликоптерът да се управлява както от кабинета на пилота, така и от тази на оператора. Така летците, които ще управляват този вертолет ще получат по-пълноценно обучение и освен това в случай на нещатна ситуация, вторият член на екипажа ще може да поеме управлението. Машината също така има пулт за имитация на откази на техниката, който позволява да се моделира за обучаемия летец отказване на оборудването и да се подобрят реакциите в кризисна ситуация.
"Радваме се да обявим, че първата серия вертолети Ми-28УБ е готова. Ние постоянно работим над усъвършенстването на Ми-28, като отчитаме използването му в Сирия. Появата на учебно-бойна версия открива на практика неограничени възможности в усъвършенстването на системата за подготовка на пилотите на Ми-28Н. Ще отбележа, че възможностите за обучение не в тренажора, а в истински боен вертолет дават голямо предимство на нашите военни летци в сравнение с техните колеги от други страни", е заявил генералният директор на "Вертолетите на Русия" Андрей Богински.
Ми-28УБ е оборудван с модернизиран интегриран комплекс бордово радиоелектронно оборудване. Използването на този комплекс, според разработилите го, позволява ефективно да се търсят, откриват, опознават и поразяват наземни и въздушни цели. За да се осигурят нужните ергономични изисквания към работните места на екипажа е била изменена конструкцията на фюзелажа на вертолета. Ми-29УБ има разширена кабина, увеличена площ на бронираното остъкление на кабината и подобрен обзор на мястото на летеца-оператор. Хеликоптерът е оборудван с нов бордови комплекс за самоотбрана, което повишава шансовете му за оцеляване на бойното поле.

Един от вертолетите Ми-28УБ, представени в Ростов на Дон
Снимка "Вертолетите на Русия" АД

 

 

Оръжие

  • Руският бомбардировач ще получи ново електронно оборудване, двигатели и крилати ракети
    23. Ноември 2017 230
    20
    0

    Руският свръхзвуков бомбардировач със среден обсег Ту-22М3 ще бъде кардинално модернизиран, съобщи в края на миналата седмица ТАСС. Агенцията съобщава, че модернизирането на намиращите се в строя бомбардировачи ще започне от следващата година, а новата модификация ще се нарича Ту-22М3М. В момента, по различни данни, ВВС и ВМФ на Русия имат общо около...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"