20 Април 2024събота06:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Бюджетът на БСП залага над 2 млрд. лв. повече приходи от този на МФ

В проектобюджета на министерството БВП е подценен поне с 1,1 млрд. лв., а данъчните приходи с приблизително с 1,8 мрлд. лв., заяви експертът Пламен Милев

/ брой: 209

автор:Дума

visibility 169

"Разликата между алтернативния бюджет на БСП спрямо този на Министерството на финансите (МФ) е, че както всяка година и тази министерството умишлено подценява както БВП, така и прогнозните приходи с цел при изпълнението на бюджета да се покаже "свръхсъбираемост" и излишък. Това го наблюдаваме през последните няколко години - по време на бюджетната процедура се представя по-нисък БВП и по-ниски прогнозни приходи, още през пролетта в актуализацията на средносрочната бюджетна прогноза БВП се коригира и съответно като с магическа пръчка нарастват и приходите". Това заяви вчера пред ДУМА докторът по икономика, който е част от екипа, изготвил алтернативния бюджет на БСП, Пламен Милев.
 За това, по неговите думи, в края на годината има натрупани излишъци. И ако за одобрението на разходната част на бюджета правителството трябва да получи санкция от Народното събрание, то излишъкът се харчи с решение на Министерския съвет, коментира експертът. "За това и тази година в проектобюджета за 2018 г. смятаме, че БВП е подценен поне с 1,1 млрд. лв., а данъчните приходи с приблизително с 1,8 мрлд. лв. дори и спрямо подценения вече БВП. Или общо приходите са подценени приблизително с 2,2 млрд. лв.", заяви той. Според Милев тук следва да се обърне специално внимание на събираемостта при косвените налози, която въпреки повишеното потребление не се движи със същия темп. "Така например акцизните ставки за последните 10 г. са нараснали средно с 12-30%, а приходите от акцизи падат от 6% от БВП през 2008, 2009 г. на 4,9% в проектобюджета за 2018 г. Аналогично при приходите от ДДС съотношението от 10,2% от БВП през 2008 г. пада на 9,2% от БВП в проектобюджета за 2018 г.", коментира той.
"Нашата увереност по отношение повишената събираемост на приходите идва и от факта, че през лятото на тази година по предложение на МФ бяха извършени промени в чл.19 от ДОПК в ущърб правата на данъкоплатеца. Тогава министър Горанов заяви пред парламентарната комисия по бюджет и финанси, че с тези промени допълнително ще "свие" сивия сектор и "чувствително ще се увеличат приходите в бюджета". Ние вярваме, че министърът не е излъгал комисията и именно на тази база направихме нашия разчет по приходите, които през 2018 г. очакваме да възлязат на 40 млрд. и 997,76 млн. лв. при БВП - 106 млрд. и 765 млн. лв., или с 2 млрд. и 774 млн. лв. повече от заложените в проектобюджета на МФ. Оставаме с впечатление, че екипът, изготвял бюджета, изглежда не вярва на финансовия министър или поне не го следи какво говори. Вследствие на това нашият разчет е за по-големи разходи в размер на 3 млрд. и 80 млн. лв.", коментира Милев.
От БСП отчитат и отрицателния бюджетен ефект от намаляването на данъците с 50 лв. на над 90% от работещите българи, но и положителният бюджетен ефект от въвеждането на прогресивна скала за облагане доходите от дивиденти, аналогична на подоходната, т.е. със ставки 10, 15 и 20%.
По-рано вчера заместник финансовият министър Кирил Ананиев заяви пред Нова телевизия, че премахването на плоския данък и въвеждането на прогресивния данък в този вид, в който беше представен от БСП, води до намаляването на приходите в бюджета с 1 млрд. и 133 млн. лв. "Що се отнася до бюджетния дефицит, въпреки "дупката" от въвеждането на необлагаем минимум, и разчетените от нас 3 млрд. 50 млн. лв. в повече разходи, очакваме той да възлезе на 1,4% от БВП", заяви Милев.
По въпроса за данъка върху дивидента експертът каза, че БСП дава тема за размисъл на МФ. "Питаме какво се случва с тези приблизително 20 млрд. лв., които остават в търговските дружества след облагането им с корпоративен данък? Съдейки по ръста на инвестициите, май не отиват за реинвестиране, както е заложено в мотивите за намаляване на ставката на този налог преди повече от 10 г. Съдейки и по размера на приходите от този налог през последните няколко години, изглежда една голяма част стоят в балансите на търговските дружества като неразпределена печалба и следователно необложени. В същата посока се оказа, че разсъждава и министър Владислав Горанов при последното му изслушване в Комисията за наблюдение над приходните агенции и борбата с контрабандата при 44-то НС. Да не се окаже само, че касите са празни, а приходите в перо "Дивидент" - несъбрани, тук стискаме палци на екипа на министър Горанов", коментира Милев.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ