29 Март 2024петък00:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Памет

Датата

/ брой: 209

автор:Дума

visibility 19

СВЕТОВЕН ДЕН ЗА ИНФОРМИРАНОСТ ПО ПРОБЛЕМИТЕ НА МАЛКИТЕ ХОРА. Отбелязва се от 2013 г. по инициатива на мексиканска фондация. Годишнина от рождението на Били Барти (25 октомври 1924 г.), който през 1957 г. заедно с 20 свои приятели с нисък ръст основават организацията "Малките хора на Америка".

1811 - РАЖДА СЕ ЕВАРИСТ ГАЛОА, ФРЕНСКИ МАТЕМАТИК (УМИРА 1832 Г.). Още като ученик успява да определи необходимо и достатъчно условие един полином да е решим в радикали, обобщавайки работата по многовековния проблем. Заниманията му са основа за теорията на Галоа - базисен дял във висшата алгебра. Математикът е заклет републиканец. Още на 20 г. е убит на дуел, за който се смята, че е инсцениран от тайната полиция поради политическите му убеждения.

1825 - РАЖДА СЕ ЙОХАН ЩРАУС (СИН), АВСТРИЙСКИ КОМПОЗИТОР, ЦИГУЛАР И ДИРИГЕНТ (УМИРА 1899 Г.). 19-годишен жъне успех още с първия си концерт. След смъртта на баща си застава начело на неговия оркестър. Дотогава композира бална музика и си спечелва прякора "Кралят на валса" ("На хубавия син Дунав" и др.). Пише оперети, най-известните от които са "Прилепът" и "Цигански барон".

1838 - РАЖДА СЕ ЖОРЖ БИЗЕ, ФРЕНСКИ КОМПОЗИТОР (УМИРА 1875 Г.). Работи основно в областта на операта и симфонията. Повлиян от течението в изкуството по това време, наречено "подем във Франция", творбите му се отличават с по-голяма демократичност и народностна интонация. Най-известното му произведение е операта "Кармен". В музиката са включени елементи, характерни за испанските народни песни.

1864 - В ГАБРОВО СЕ РАЖДА ЕВТИМ ДАБЕВ, ПОЛИТИК И ЖУРНАЛИСТ (УМИРА 1946 Г.). През 1886 г. издава в. "Росица" - първото наше печатно издание, в което се публикуват материали със социалистическа насоченост. Пръв преводач и издател на марксистка литература в България. През 1891 г. участва в Бузлуджанския конгрес. Заедно с Георги Кирков редактира "Работнически вестник" (1897-1900). Редактор на сп. "Труд" и сп. "Пролетарска заря".

1881 - РАЖДА СЕ ПАБЛО ПИКАСО, ИСПАНСКИ ХУДОЖНИК И СКУЛПТОР (УМИРА 1973 Г.). Занимава се с живопис, керамика, колажи, графика и пр. Създател е на кубизма (заедно с Жорж Брак), преминава и през сюрреализма, влияе върху развитието на изобразителното изкуство на XX в. Най-добрият художник за последните 100 години, най-скъпият и най-краденият. Активен участник в движението за мир.

1978 - РОНАЛД РЕЙГЪН ОТПУСКА СРЕДСТВА ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА НЕУТРОННА БОМБА. Американският учен Самюъл Коен създава концепцията за нея през 1958 г. Въпреки негативната нагласа на президента Джон Кенеди първата неутронна бомба е тествана през 1963 г. в подземен тунел в щата Невада. Разработването на оръжието е прекратено по времето на президента Джими Картър, но после е възстановено от Роналд Рейгън.

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ