19 Април 2024петък17:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Надзорният съвет на НОИ отхвърли проектобюджета на ДОО

Работодателите са срещу вдигането на минималните осигурителни прагове, а синдикатите - против орязването на болничните

/ брой: 208

автор:Дума

visibility 432

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт не утвърди проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за 2018 г. Това съобщиха вчера председателят на Надзорния съвет Ася Гонева, зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков и президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Против проекта са гласували представителите на работодателите и на КНСБ, а в подкрепа на предложената рамка са гласували представителите на държавата и на КТ "Подкрепа". Проектобюджетът на ДОО ще бъде обсъден и на заседание на Тристранния съвет в петък, а след това ще бъде внесен за обсъждане в Министерския съвет и Народното събрание.
КНСБ и "Подкрепа" посочиха като основен проблем орязването на плащането за първите 3 дни болнични от 70 на 50%, заплащани от бизнеса. Работодателските организации пък са недоволни от увеличението на минималните осигурителни доходи с 3,9% и ръста на минималната заплата с 10 на сто - от 460 на 510 лв.
През уикенда социалният министър Бисер Петков обяви, че е готов за диалог със социалните партньори по отношение и на двете мерки. Преди вчерашното заседание на Съвета обаче шефът на НОИ Ивайло Иванов заяви, че засега няма нагласа за отмяна на предложението за орязване на болничните. Относно проблема с фалшивите болнични листове и злоупотребите с този вид обезщетение се подготвя анализ и предстои създаването на работна група, която да подготви мерки за ограничаването им, добави Иванов.
Освен вдигането на минималните осигурителни доходи, работодателите недоволстват от липсата на разписана перспектива за Сребърния фонд, както и на ясна база за изплащане на пенсии от универсалните фондове.
Димитър Бранков очерта и проблема за забавеното решение за инвалидните пенсии и преформатирането на системата за ТЕЛК-решенията. Той обвини управляващите, че не са си свършили работата. Димитър Манолов заяви, че профсъюзите имат критики по всички точки - и за размера на пенсиите, и за болничните, и за майчинските. Не може да се увеличават другите доходи с 10%, а пенсиите с 3,8%, категоричен е синдикалистът.
Изпълнителният секретар на КНСБ Ася Гонева припомни, че от конфедерацията имат своите предложения по проектобюджета, които по сметките им ще намалят разходите с около 117 млн. лв. Те предлагат максималният осигурителен доход да стане 3000 лева, а максималната пенсия 1000 лв. Искат и увеличение на вноската за безработица с един процентен пункт. Синдикатът не подкрепя изискването за по-дълъг осигурителен период за получаване на правото на обезщетение за безработица.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 304

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 274

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 296

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ