25 Април 2024четвъртък12:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве, образование и доходи са приоритети за БСП в бюджет 2018

Предлагаме отстраняване на причините на проблемите, а не лечение на последиците, заяви Корнелия Нинова

/ брой: 208

автор:Юлия Кулинска

visibility 51

Здравеопазването, образованието и доходите са приоритетите за БСП в алтернативния бюджет за догодина, представен вчера пред медиите. Проектът е стъпил на предизборната програма на партията, изготвен е от експертите и съветите на Националния съвет. "За пръв път правим нещо различно. Първо, стъпваме на 3-годишната средносрочна рамка, публикувана през юни. Започнахме обсъжданията с експерти на 27 регионални срещи. Експертите ни обърнаха страната за месец, за да чуят хората. И тeхните мнения облякохме в бюджет. Втората разлика е, че МС приема бюджета, внася го в НС, започва дискусия, понякога управляващите го променят на принципа "проба-грешка" и ние ги следваме. БСП обръща модела и го променя. Досега МС намалява или увеличава финансирането на определени сектори, модели и системи, наливат се милиарди в здравеопазването и в образованието, но здравеопазването не става по-добро, а все повече деца напускат училище и се закриват училища. Значи този модел не работи", обясни Корнелия Нинова.
Предлагаме отстраняване на причините на проблемите, а не лечение на последиците, уточни Нинова. Като първи приоритет тя посочи здравеопазването. "Общински и областни болници фалират, колкото и пари да се наливат в тях. Причината е, че моделът "болниците - търговски дружества" не работи. На здравето на хората се гледа като печалба - загуба - пари - дълг. Докато тази система функционира, няма да се решат проблемите в здравеопазването", уточни Нинова. БСП настоява да бъде премахнат статутът на болниците като търговски дружества и те да бъдат регистрирани по Закона за лечебните заведения. Социалистите залагат 985 млн. лв. допълнително в бюджета за здравеопазване като с половината да бъдат покрити дълговете на болниците.
Социалистите приветстват отпускането на повече пари за образование и увеличаването на заплатите на учителите. Закриват се училищата, а децата напускат системата на образованието. Според Нинова проблемът е в сбъркания модел "парите следват ученика" и БСП предлага отмяната му.
Трети акцент в бюджета на БСП са доходите, огромната бедност и неравенството. Добре е, че се вдига минималната пенсия и заплата, но с увеличение 40% на пенсията и 50 лв. на трудовото възнаграждение няма да се реши проблемът с бедността, категорична е Нинова. БСП предлага нов модел на данъчната система и облагането. Изчислението е, че от това ще се възползват 2 829 626 българи, които ще плащат по-ниски данъци, което ще увеличи потреблението.
Социалистите предлагат необлагаем минимум в размер на минималната заплата, която към момента е 460 лв., но се предвижда да стане 510 лв., отмяна на плоския данък и четиристепенна скала за облагане. Втората стъпка е минималният осигурителен праг, който БСП увеличава от 2600 лв. на 3300 лв. За доходи под него ще се плащат 10%. За горницата над тази сума данъкът ще е 15%. Последната стъпка е 20 на сто данък за доходите над 10 хил. лв. Данъците ще се увеличат за приблизително 120 хил. граждани, уточни Нинова.
Левицата предлага запазване на корпоративния данък за фирмите на 10 процента, но променя данък дивидент от 5 на 10%. Въвежда се и данък финансови транзакции.
Алтернативният бюджет предлага обезщетението за втората година от майчинството да стане 510 лв. Заложени са и допълнителни разходи за майки на деца с увреждания и за възрастни хора. Ще се преизчислят и всички пенсии, отпуснати до 2013 г. Разширява се обхватът на децата, получаващи помощ, до 4 клас.
581 млн. лв. е увеличението на бюджета в сектор "Сигурност". 351 млн. лв. са за Министерството на отбраната. В тази сума влизат както средства за подобряване условията и социалните придобивки на служещите, така и средства за поддържане на техниката и най-важното - преодоляване на недокомплекта, който е най-големият проблем в сектора, поясни членът на ИБ Атанас Зафиров.
Алтернативният бюджет на БСП предвижда БВП да е 106 765 000 000 лв. Социалистите са уверени, че могат да съберат повече приходи от ГЕРБ. В проекта им разходите са с 2 400 млн. лв. повече от заложеното от ГЕРБ, но бюджетният дефицит остава в рамките на 1,4-1,5%.
Продължават консултациите на БСП с различни организации по алтернативната бюджетна рамка. На 25 октомври социалистите ще се срещнат в работодателите.



Чрез предлаганата политика огромна част от българските граждани ще усетят подобрение, категорични са социалистите
снимка Емилия Костадинова




Културата - стратегическо направление

Амбицията на социалистите е да превърнат културата в стратегическо направление и дейност. Предлагаме въвеждането на т.нар. културен чек, обяви членът на ИБ Крум Зарков. По думите му това вече работи в доста страни от ЕС и е крайно време да стане факт и в България. Всеки, навършил 18 г., получава ваучер от 200 лв. за следващата календарна година, с който може безплатно да посети театрално представление, прожекция, да купи книга, да посети музей, изложба или културно мероприятие, обясни той идеята. По този начин се улеснява достъпът на младите хора до културата, внася се и допълнителен ресурс в зле финансирани институции. Зарков уточни, че това ще струва около 15 млн. лв. на бюджета, които са разписани в общия дял за култура.


Социалистите са за балансирано регионално развитие

БСП е за балансирано регионално развитие, обяви членът на ИБ на БСП Драгомир Стойнев. Понеже не може да чакаме единствено и само пазарът да определя в кои райони ще живеят хората и какви заплати ще получават, предвиждаме да се създадат два фонда, посочи той. По думите на Стойнев единият е към МРРБ, който да насочва средства само към Северозападна България и към района Странджа-Сакар. Той обясни, че фондът ще възлиза на стойност 100 млн. лв. годишно за изграждане и поддържане на пътна инфраструктура, транспорт, лечебни и учебни заведения.
Вторият замислен фонд е "Индустрия" към Министерството на икономиката, който да осигури подкрепа чрез дялово финансиране в региони в изостанало икономическо развитие. "Тези региони трябва да станат целенасочена държавна политика, защото от това обезлюдяване нас ни боли. Искаме държавата да влезе в своите функции, а не както ГЕРБ ще представят поредния счетоводен документ без политики и без конкретни намерения, които да подобрят живота на хората", подчерта Стойнев.

 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 149

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 147

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ