19 Април 2024петък11:05 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Разследват и Китай за масов допинг

Местен доктор разкри, че над 10 000 спортисти са използвали забранени препарати

/ брой: 208

автор:Дума

visibility 34

Международната антидопингова агенция (WADA) започна разследване във връзка с обвиненията за организирана система за допингиране на спортисти в Китай. Организацията възнамерява да провери истинността на думите на Сюе Инсян, която е била част от китайския олимпийски отбор, и разкри пред ARD, че всички медали на страната през 80-те и 90-те години са спечелени чрез употреба на забранени стимуланти. Според нея над 10 000 спортисти са използвали допинг в Китай. Системата започвала от ранна възраст и даже 11-годишни деца са били подлагани на употреба на забранени препарати. Според нея всички медали, спечелени от китайски спортисти в международни състезания по това време, трябва да бъдат отнети.
През 80-те години на миналия век Инсян е била част от лекарския щаб на олимпийския отбор по гимнастика. По думите й по това време китайските власти настоявали, че отборите във всички спортове трябва да са част от схемата - футбол, волейбол, баскетбол, тенис на маса, бадминтон, лека атлетика, плуване, гимнастика, вдигане на тежести и др.
Инсян допълва, че тези, които са отказвали да ползват допинг, са били отстранявани.
"Правителството искаше единствено да печели златни медали, без значение как. Докато не те хванат, ти си добър състезател", обяви тя пред "Зюддойче цайтунг".
Инсян е уволнена по време на Игрите в Сеул 1988 г., когато отказала да даде забранено вещество на състезател от отбора по гимнастика. Тя е напуснала страната през 2015 г. заедно със сина си и съпругата му, като получила убежище в Германия.
В годините властите в азиатската страна са отричали да е имало държавна програма за употреба на допинг. През 2012 г. Чен Жангао - главен лекар в олимпийските отбори през 1984, 1988 и 1992 г., обяви, че само "около 50" са били китайските спортисти, ползвали забранени вещества по това време.
Инсян обаче посочва, че в Китай неудобните за правителството хора попадат в затвора. Тя допълва, че е била притискана да си мълчи. "Веднъж 8 души дойдоха в дома ми. Поискаха от мен да не говоря за употребата на допинг. Принуждаваха ме да се откажа. Казах им: "Не мога да го направя." Искаха да ме накарат да замълча", разказва още тя.



Сюе Инсян
Снимка Блиц

 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 508

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 507

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 483

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 477

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 585

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 541

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 519

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 474

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 605

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 499

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 513

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ