25 Април 2024четвъртък15:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

С близо 10% поскъпна маслото само за седмица

Забранен препарат, немлечни мазнини и наднормено съдържание на вода засякоха "Активни потребители" в краве масло

/ брой: 207

автор:Дума

visibility 45

Само за седмица цената на едро на пакетче краве масло от 125 грама се е повишила с 9,5%, до 2,30 лева за брой. Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) за движението на цените на хранителните продукти за последната седмица. По данни на комисията в сравнение с август миналата година и същия месец на настоящата поскъпването на маслото е с 43%.
Междувременно през миналата седмица бяха огласени резултати от изследване на неправителствената организация "Активни потребители", които засякоха наднормено съдържание на вода, нерегламентирано влагане на немлечни мазнини и наличие на забранен в ЕС противогъбичен препарат.
Изследването е обхванало 10 марки масло, купени от магазини на едро в Несебър и Бургас. От организацията са избрали такива обекти, защото наблюденията им показвали, че производителите пласират продуктите, които не отговарят на изискванията, основно на едро. Така обаче те попадали в хотели, ресторанти, детски градини, училища и болници.
    От 10 търговски марки, включени в изследването, в 3 са открити немлечни мазнини. Става въпрос за 125-грамова опаковка на "Маркенбутер" ЕООД и две марки на производителя "Хранинвест" - "Чепеларе" и "Краве масло". Количеството на немлечни мазнини варира от 40 до 60% спрямо общата масленост. Според "Активни потребители" е вероятно немлечните мазнини да са хидрогенирани растителни мазнини, които повишават риска от сърдечно-съдови заболявания.
    При двата продукта на "Хранинвест" има и наднормено съдържание на вода. Същият проблем е засечен и в "Краве масло" на "Милтек КК". Това е отбелязано на етикета, но посоченото на него водно съдържание е по-малко от реално установеното. В изследваните продукти на "Хранинвест" е засечен фунгицидът натамицин. Той е открит и в масло "Роса", произведено от "Белла България". От "Активни потребители" обясняват, че високото съдържание на вода е предпоставка за развитието на патогенни микроорганизми, както и за развитието на окислителни процеси, които водят до натрупването на токсични и канцерогенни съединения. Засеченият фунгицид бил забранен за влагане в краве масло в Европейския съюз. Той се използва в хранителната индустрия за удължаване на трайността на продуктите, които съдържат повече вода. Не може обаче да се използва в краве масло. Количеството му в проверените продукти е от 8 до 32 мг/кг. От "Активни потребители" обясняват, че препаратът е слабо токсичен, но въпреки това представлява риск за здравето. Освен това препаратът е алерген и присъствието му трябва да се обявява.
Установени са също неточности в информацията, поднесена на етикетите. За две търговски марки няма информация за съдържанието на белтък - "Верея" на Обединена млечна компания, и 125-грамовата опаковка, произведена от "Маркенбуртер" ЕООД. При 2 марки измереното съдържание на мазнини е по-ниско от посоченото на етикетите - "Краве масло" на "Милтекс КК" и "Чепеларе" на "Хранинвест". При тези две марки съдържанието на белтък е с повече от 10% по-ниско от декларираното. Същият проблем е открит и в "Дойче Маркенбутер" на "Милки Груп Био" ЕАД, "Краве масло" на "Хранивест" и масло "Вълчев".


 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 296

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 250

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ