24 Април 2024сряда11:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Каталуния може да обяви независимост днес

Мадрид пристъпва към отнемане на автономията на областта

/ брой: 207

автор:Дума

visibility 35

Ръководителят на Каталуния Карлес Пучдемон подготвя днес едностранно провъзгласяване на независимостта, съобщи вестник "Конфиденсиал". Според изданието засега не е известно как точно ще бъде обявено скъсването с Испания. Не е изключено да бъде свикано извънредно заседание на регионалния парламент за "анализ на сегашната политическа ситуация". Каталунските власти искат да провъзгласят независимост преди испанският Сенат (горната камара на парламента) да одобри мерките на централното правителство за ограничаване на самоуправлението на региона.
По-рано лидерът на каталунското правителство Карлес Пучдемон заяви, че агресивната политика за ограничаване правата на автономния регион се осъществява с подкрепата на испанския крал Фелипе Четвърти.
В събота испанският премиер Мариано Рахой обяви, че правителството пристъпва към прилагане на член 155 от конституцията, за да разпусне каталунското правителство и да обяви нови избори за местния парламент в срок от 6 месеца. Самият монарх заяви, че Испания трябва да се противопостави срещу отделянето на част от нейната територия и така подкрепи прилагането на член 155.
"Не за пръв път каталунските институции са подложени на атаки от страна на държавата с подкрепата на краля, за да ги отслабят, дезориентират и направо да ги смачкат", заяви Пучдемон в отговор. "Всеки път каталунците са преодолявали агресивните действия, осъзнавайки, че те са израз на неспособността на държавата за политически решения, и по такъв начин те ставаха все по-силни и решителни, постигайки все по-високо равнище на самоуправление", продължи каталунският лидер.
Отделно в специално обръщение по телевизията той окачестви действия на Мадрид като атака срещу демокрацията. По думите му "тези събития откриват вратата за злоупотреби в други места".
В обръщението си Карлес Пучдемон призова за извънредно заседание на каталунския парламент, за да се обсъдят мерките спрямо отнемането на автономния статут на региона. Според някои медийни съобщения не е изключено парламентът да провъзгласи независимостта на Каталуния преди заседанието на испанския Сенат, предвидено за 27 октомври. "Парламентът трябва да проведе пленарно заседание, за да се осъди опитът да се бъдат ликвидирани самоуправлението и демокрацията и да се действия по съответния начин", заяви Пучдемон в обръщението. По думите му "над каталунския народ е надвиснала опасност и институциите трябва да бъдат защитени мирно и цивилизовано".
Междувременно в събота вечер около 450 000 души участваха в демонстрация в Барселона с призива да бъдат освободени задържаните активисти на каталунската независимост Жорди Санчес и Жорди Куишарт, съобщи полицията в града. В акцията участва и ръководителят на Каталуния Карлес Пучдемон и други представители на регионалното правителство. Движещото се по един от централните булеварди на града шествие скандира "Свобода" и "Независимост". Срещу двамата активисти са предявени обвинения в подстрекаване към метеж заради призивите им към каталунците да участват в референдума за независимост на 1 октомври. Демонстрацията се проведе само часове, след като правителството в Мадрид обяви, че задейства член 155 от конституцията за ограничаване на каталунската автономия.



Половин милион каталунци за пореден ден излязоха в центъра на Барселона на протест срещу решението на Мадрид да задейства член 155 от конституцията. Премиерът Пучдемон определи действията на централното правителство като най-страшното нападение  срещу институциите и народа на Каталуния след военната диктатура на Франко. Демонстрантите настояват за освобождаването на каталунските лидери за независимост Жорди Санчес и Жорди Куишарт
БГНЕС

Отиваме на избори като доказана алтернатива

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Всеки десети родител отказва задължителна ваксина

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Партия "Средна европейска класа" напуска ПП-ДБ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 1

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 1

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 2

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ