24 Април 2024сряда10:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Анжел Вагенщайн навърши мъдролетие

/ брой: 205

автор:Дума

visibility 84

"Сред най-щастливите мигове за мен са моите срещи с теб, когато ме каниш в дома си, когато щедро споделяш своята мъдрост, своите проникновения за партията и за това, което, за съжаление, се случва днес в България. Честито, Джеки! Бъди здрав!" С тези думи се обърна към Анжел Вагенщайн лидерът на БСП Корнелия Нинова на тържеството за неговата 95-та годишнина. То се състоя в Дома на киното в столицата на 17 октомври т.г., когато пред препълнената зала бе показан документалният филм на американската режисьорка Андреа Саймън "Изкуството е оръжие" за живота и делото на световноизвестния сценарист, писател, публицист, общественик, антифашист. "Българската нация с право се гордее с хора като теб! Ти си явление не само в българската култура. Сътвореното от теб има световни измерения. Твоята гражданска позиция, твоята вярност към идеала за един по-добър и справедлив живот вдъхновяват хората далеч извън границите на Родината. Името ти е добре познато на антифашистите по целия свят".
Поздравителни адреси към юбиляря изпратиха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, съюзите на журналистите, на писателите, на филмовите дейци, посолството на Русия в България и други институции. "Вашето присъствие в българската култура и обществен живот е белязано от доблестта на личния ангажимент и силата на таланта. Вие сте от хората, които съхраняваха стойността на думите във време, когато те бързо се обезценяваха", написа президентът Радев.
От името на УС на СБЖ към Анжел Вагенщайн се обърна журналистката от ДУМА Велиана Христова:
"Цезаре, Управителнят съвет на Съюза на българските журналисти те поздравява в деня, в който навършваш твоето мъдролетие. В България има много талантливи професионалисти в най-различни области, самият Джеки притежава разностранни таланти, но той има един много рядък талант, който е особено важен за нас, журналистите - талантът да бъдеш свободен. Ако човек няма поне мъничко от този талант, той не може да бъде журналист. Да, този талант неизменно те прави трън в петата на властта и на всекиго, който няма съвест. Но и розата има бодли, а ние обичаме красотата й. Бъди жив и здрав, Джеки, за да си винаги нашата роза, която ни казва, че красотата е зад бодлите!". 


Джеки с режисьорката Андреа Саймън на тържеството завчера
Снимкa Валя Чрънкина

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 574

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 619

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 584

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 527

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 620

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 587

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 572

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 617

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ