28 Март 2024четвъртък21:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Ивайло Атанасов:

България е черна дупка на данъчната карта на Европа

Мързелът на управляващите спира въвеждането на европейските правила за необлагаем минимум и диференциран ДДС, твърди журналистът и съинициатор на подписката за промени в данъците

/ брой: 205

автор:Валентин Георгиев

visibility 1428

- Г-н Атанасов, остава около седмица от срока, който сте си поставили - 25 октомври, за приключване на инициативата "Да спрем машината на неравенството". Как към днешна дата вървят петицията и подписката, в която искате въвеждане на необлагаем минимум и диференциран ДДС?
- Засега през онлайн формата сме събрали над 4 хиляди подписа, а следващата седмица очакваме да пристигнат всичките, събирани на ръка в София и в провинцията, така че се надяваме бройката им да стигне около 10 хиляди, с които да отидем в комисията, обсъждаща бюджета в парламента. Там ще представим исканията на нашата гражданска инициатива.
- Дайте малко повече информация за това каква подкрепа има инициативата, кои организации застават зад нея и как успяхте да ги мобилизирате? Кой всъщност е "локомитивът" сред инициаторите?
- "Да спрем машината на неравенството" е преди всичко гражданска инициатива на няколко десетки души и съмишленици, които смятат, че данъчният модел в България е порочен и създава много несправедливости в обществото, в което живеем. Тези хора идват от различни организации, част от които подкрепят инициативата ни. В тях влизат както медии като моята (сайтът "Барикада" - бел. ред), социални центрове, граждански организации, два синдиката също ни подкрепят, както и политически партии. През цялото време гражданската инициатива е отворена за подкрепа откъм различни организации, така че и други биха могли да се присъединят преди края.
- А на каква подкрепа разчитате в парламента, след като влезе там самата петиция? Доколкото ми е известно, повечето организации и партии, за които говорите, са извънпарламентарни...
- Да, нямаме парламентарно заявена подкрепа към момента. Факт е, че нито една парламентарно представена партия не е заявила подкрепа за нашата инициатива. Въпреки това, след като внесем нашите искания по съответния парламентарен ред, всяка от партиите в НС ще трябва да формулира своята позиция и да я представи - не само пред нас, а и пред цялото общество, което очаква промени в данъчната система. А тя, както ни е известно, в момента определено не е от европейски тип. Така че и ние бихме искали да разберем какво мислят парламентарно представените партии за сегашното състояние.
- Какви аргументи изтъквате по същество, когато говорите за по-справедлива система? Как е в Европа например, как е при нас и защо трябва да има необлагаем минимум?
- На първо място, няма нито една друга държава в ЕС освен България, в която да няма под някаква форма необлагаем минимум. Дали ще бъде в размера на минималната заплата, ако има такава, или под формата на данъчен кредит за хората с ниски и средни доходи, такъв минимум съществува, включително и в държави, в които има плосък данък - там също има под някаква форма необлагаем минимум. България е единствената държава, истинска черна дупка на данъчната карта на Европа, която облага буквално мизерията и кара хората със скромни доходи да отделят от залъка си, за да пълнят хазната.
- Но нали разбирате каква ще е реакцията на работодателите по въпроса? С тях как смятате да кореспондирате, досега имали ли сте някакви контакти?
- В интерес на истината, не разбирам защо работодателите да не са съгласни с такава мярка...
- Защото те обикновено скачат срещу всяка  инициатива по доходите, дори за повишаване на минималната работна заплата, камо ли да се въведе необлагаем минимум.
- Логиката показва, че с въвеждането на необлагаемия минимум работодателите няма директно да плащат нищо повече, а просто работниците ще плащат по-малко данъци, което ще се отрази пряко на потреблението. А то в момента също е най-ниското в Европа и спада постоянно от 2010 г. насам. Така че увеличеното потребление ще е само от полза на работодателите, които естествено биха искали мнозинството от населението да може да потребява продуктите, които те предлагат на пазара.
Това се отнася и за намаляването на ДДС за стоките от първа необходимост. Ако ставката се диференцира, както предлагаме, това само ще направи продуктите на пазара по-достъпни за потребителите, от което, разбира се, и работодателите ще спечелят. Никой не печели от това, че хората не могат да потребяват. От това икономиката само страда, включително и работодателите.
- По отношение на по-гъвкавия ДДС, за какви услуги и стоки предлагате той да бъде диференциран, намален и защо?
- Възприето е в по-голямата част от страните на ЕС, всъщност абсолютно във всички, с изключение на Дания, стоките от първа необходимост да не се облагат еднакво с всички останали. Това са стоки и услуги, които всеки човек се налага да си купува -  храна, вода, лекарства, включително и културни продукти като учебници и книги. Не може тези стоки, без които никой в обществото не може да живее нормално, да се облагат по един и същи начин като всички останали, включително дори луксозни продукти, които се предлагат на пазара. Не можем да кажем, че е справедливо и поршетата или ламборджинитата да се облагат еднакво с хляба.
- Тези въпроси впрочем са повдигани многократно, не сте пионерите в тази област, но защо според вас, те срещат съпротива сред управляващите, независимо кой е на власт? И за необлагаемия минимум, и за по-гъвкавия ДДС.
- Няма икономическа логика за тази съпротива. Единствената логика, която аз лично намирам, е мързелът на управляващите. Защото в момента наистина буквално хазната се пълни от облагането на хората с ниски и средни доходи и от облагането на стоки от първа необходимост, които никой не може да се откаже да купува. Половината бюджет и дори повече от половината в България се пълни от косвените данъци, това е несравнимо с никоя европейска страна, ние сме лидери в тази класация отново. Средно в ЕС около 1/3 от данъчните постъпления идват от косвените данъци. Единственото, което може да обясни съпротивата срещу европеизирането на данъчната система в България, е мързелът на управляващите. Защото те би трябвало да потърсят механизми да запълнят пропуснатите ползи за бюджета от такава данъчна промяна.
- Не смятате ли примерно, че по отношение на необлагаемия минимум може да се прокрадне и масовизира една практика за изплащане под масата на това, което е над необлагаемия минимум, и много от фирмите да започнат да осигуряват хората на минимална заплата?
- Да, разбирам - за да избегнат всякакво данъчно облагане. И в момента знаем, че има много фирми, които си позволяват да осигуряват работниците си на минимален осигурителен доход, за да спестят плащането на осигуровки и данъци върху доходите за изплащаните над това заплати. Промяната на данъчната система няма да увеличи стимулите за това, те ги имат и в момента. Единственото, което може да спре такава форма на укриване на данъци, е работеща система за контрол, каквато в момента, за съжаление, може би нямаме или не е достатъчно ефективна.
Знаете, че неотдавна беше криминализирано дори неплащането на пълните осигурителни вноски върху доходите на работниците, но не сме чули някой да е бил осъден за укриването им, въпреки че такива случаи със сигурност има, най-вероятно дори и НАП открива такива недобросъвестни работодатели. Така че не можем да направим данъчна система, която да се управлява от само себе си. Трябва да има контрол и трябва да има държава, която да следи, че всеки плаща своята дан в съответност с изискванията на закона.
- А какво очаквате да се случи в бюджетната комисия като начало, по-нататък и в разговорите ви с отделните партии? Вие споменахте, че ще търсите контакти с всяка от парламентарно представените сили. Има ли такава, която според вас няма да застане зад тези идеи, или пък да ви обвини в популизъм?
- Ние ще искаме всяка политическа партия в парламента да застане и да заяви пред гражданите на България дали е "за" или "против" въвеждането на европейска данъчна система в България. Защото ние не се борим за някаква революционна промяна, която някой с лека ръка да обяви за популизъм. Ние се борим за нормализиране на българската данъчна система и въвеждането на елементарни европейски стандарти в нея. Така че очакваме всяка партия, включително такива, които твърдят, че се борят за права, за европейско развитие, или дори такива, които твърдят, че се борят за социална справедливост, да излязат и да кажат дали подкрепят европейската, социалната и справедливата данъчна реформа, която ние предлагаме.
- Това постфактум вероятно ще бъде използвано и в една предизборна кампания по-нататък - дали ще си изпълняват това, което са обещали?
- Ами знаете, че някои от партиите в парламента, включително и в момента, са обещавали в миналото необлагаем минимум и диференцирано ДДС, а също и някои извънпарламентарни, които все още не са се произнесли по въпросите, предложени от нас. Така че това би трябвало да покаже и колко са последователни тези партии в исканията си. Да дадат някакъв сигнал към техните избиратели доколко те могат да разчитат на тях да защитават техните интереси.
- Има ли още нещо важно и предстоящо, свързано с петицията и с инициативата, което бихте искали да споделите?
- Мога да предложа на привържениците на идеята да посетят събитието, което ще се проведе в Софийския университет. То е организирано от нашата инициатива с подкрепата на "Фридрих Еберт" и КТ "Подкрепа". Там ще бъде представен доклад за различните данъчни системи в Европа и как нашата се отличава рязко от всички тях. Водещи български интелектуалци и икономисти ще вземат отношение към предлаганите от нас промени. Срещата ще се проведе от 6 часа в 65 зала на СУ в петък - 20 октомври. И, разбира се, разчитаме в последните дни на максимална обществена подкрепа, която ще е изключително важна, за да окажем възможно най-голям натиск върху партиите в парламента да подкрепят нашите искания. Всеки може да се подпише за тях на сайта www.spravedliva.bg.

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ