24 Април 2024сряда03:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

А НАТО-то?

/ брой: 204

автор:Георги Георгиев

visibility 1066

Всички водещи политици в страната заявиха във вторник, че нямат нищо против, а някои дори са твърдо "за", създаването на обща европейска отбрана и дори на обща европейска армия. Поне това стана ясно от изказванията на президента Румен Радев, министър-председателя Бойко Борисов и организатора на дискусията за бъдещата отбрана на Европа - лидера на ПЕС Сергей Станишев. Върховният главнокомандващ бе твърдо за създаването на общоевропейска армия. Премиерът имаше много мисли по международното положение. Някои бяха откровени бисери, например причисляването на Турция към военен съюз с Русия. Но Борисов също принципно не отхвърли идеята. Какво обаче се крие зад нея, това май никой точно не знае.
Създаването на нови отбранителни структури неизбежно поставя въпроса за бъдещето на НАТО. Какво става с тази организация? Как е възможно да има две паралелни военни, наднационални структури, съществуващи на една територия, включващи едни и същи държави? Това е нонсенс и ако подобно нещо се случи, то ще доведе до неизбежното маргинализиране на едната структура.
НАТО е САЩ. Всички знаят това. Няма никакъв Алианс без американците. Ролята на НАТО е да бъде военният съюз, ръководен от САЩ, който да легитимира военното присъствие на американците в страните от Западна Европа. В Източна Европа, ако обърнете внимание, те се намират на базата на двустранни договори, както е в българския случай. Европейските отбранителни структури не се харесват на американците. Те ще ерозират тяхното върховенство във военните дела на континента. Независимо какво ви говорят сега политиците, крайната, логична цел на подобно начинание би трябвало да бъде създаването на военни сили на ЕС, което се вписва и в плановете за по-нататъшна интеграция на държавите от съюза. Американците стават излишни. Не може да има двама началници в една армия. Заради това те ще работят срещу подобна идея. Включително ще използват клиентите си от Източна Европа.

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ