29 Март 2024петък02:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Памет

Датата

/ брой: 203

автор:Дума

visibility 328

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ЗА ИЗКОРЕНЯВАНЕ НА БЕДНОСТТА. Отбелязването му води началото си от 1987 г. На този ден над 100 хил. души се събират на пл. "Трокадеро" в Париж, където през 1948 г. е подписана Всеобщата декларация за правата на човека, за да почетат жертвите на крайната бедност, насилие и глад. Те обявяват, че бедността е нарушение на човешките права и признават необходимостта хората да се обединят, за да защитят зачитането на тези права. На 22 декември 1992 г. Общото събрание на ООН обявява 17 октомври за Международен ден за изкореняване на бедността.

1849 - УМИРА ФРЕДЕРИК ШОПЕН, ПОЛСКИ КОМПОЗИТОР (Р. 1810 Г.). Подобно на Моцарт, той е дете-чудо и свири на пиано и композира от малък. Автор на много произведения за пиано, опоетизира и драматизира танците мазурка, полонеза, валс и превръща скерцото в самостоятелно произведение. Умира от туберкулоза, ненавършил 40 години.

1902 - ПРОИЗВЕДЕН Е ПЪРВИЯТ АВТОМОБИЛ С МАРКАТА "КАДИЛАК". В САЩ марката се е превърнала в синоним на високо качество и престиж. Общоприетият лозунг на "Кадилак" е "Life, Liberty and the Pursuit" ("Живот, свобода и преследване"), упоменат в Декларацията за независимост на САЩ. Марката "Кадилак" е собственост на "Дженеръл мотърс" от 1909 г.

1923 - В БУРГАС СЕ РАЖДА АПОСТОЛ КАРАМИТЕВ, АКТЬОР (УМИРА 1973 Г.). Много популярен през 60-те години на ХХ в. Завършва НАТФИЗ през 1951 г. Жени се за актрисата Маргарита Дупаринова, с която имат син и дъщеря, също актьори. Дълги години е сред водещите актьори на Народния театър "Иван Вазов", където създава поредица от забележителни роли. Дебютът му в киното е във филма "Утро над родината" (1951). На негово име е наречен драматичният театър в Димитровград. Сред известните ленти с негово участие са "Любимец 13", "Двама под небето", "Рицар без броня", "Бялата стая" и др.

1931 - АЛ КАПОНЕ Е ОСЪДЕН. Гангстерът от неаполитански произход е роден в Ню Йорк през 1899 г. Започва кариерата си в Бруклин, след което се мести в Чикаго, където се превръща в глава на американската мафия. Към края на 1920 г. ФБР го поставя в листата на "най-търсените". През 1931 г. Ал Капоне е обвинен и осъден на 11 години затвор от федералните власти за укриване на данъци.

1999 - В ГЕРМАНИЯ Е НАМЕРЕН ОРИГИНАЛЪТ НА СПИСЪКА НА ШИНДЛЕР. Оскар Шиндлер (1908-1974) е немски индустриалец, който по време на Втората световна война спасява близо 1200 работници от смърт в концентрационни лагери на фашистите. Обществеността научава за делата му главно от филма "Списъкът на Шиндлер" на Стивън Спилбърг. По случай 100-годишнината от рождението на Шиндлер Германия пусна в продажба пощенска марка, на която могат да се прочетат думите "Спасителят на един единствен живот е спасил целия свят".

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ