26 Април 2024петък14:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Учен от БАН с ключова роля за признаването на малцинството ни в Албания

Не прави чест на премиера Бойко Борисов да си приписва заслугите за успеха, обявиха от Института за етнология и фолклористика

/ брой: 202

автор:Дума

visibility 1579

Учен от БАН е със съществен принос за признаването на българското малцинство в Албания. Това е доц. д-р Веселка Тончева от Института за етнология и фолклористика при БАН. От института изпратиха вчера писмо, в което изразяват разочарованието си, че премиерът Бойко Борисов си приписва заслугите за този акт, без да споменава ключовата роля на БАН.
В петък албанският парламент след бурни обсъждания прие закон за защита на националните малцинства, в който се признава съществуването и на българско малцинство. Веднага след това в социалните мрежи Борисов определи случилото се като исторически пробив за България и се похвали с изключителните дипломатически усилия, за да се стигне до успеха. Премиерът благодари и на "своя приятел" премиера на Албания Еди Рама и обеща България да подпомага европейската интеграция на страната.
"Не прави чест на представителите на правителството да приписват заслугите за този "исторически пробив за България" единствено на своите "изключителни дипломатически усилия" и дори да не споменат за ключовия принос на БАН и лично на Веселка Тончева", пишат от института. Оттам припомнят, че цяло десетилетие между 2007 и 2017 г. доц. Тончева посвещава трудове на българските общности в Голо Бърдо, Гора, Мала Преспа и Корчанско. Резултат от нейните експедиции са стотици страници с интервюта, десетки часове аудио и видео записи на всекидневието и празниците им и най-вече публикуваните три части от поредицата "Българите от Голо Бърдо, Албания" (2009, 2011 и 2016 г.), в които тя представя историята, религията, обредността, музиката и идентичността на българите в Албания. "Цялото това събрано знание не само остава за поколенията, но и послужи като опора на българските представители в Европейския парламент, за да аргументират своето предложение за признаването на българското малцинство в Албания - акт, който трябваше да се случи много отдавна", пишат от БАН.
Учените припомнят, че причина за задвижването на българската дипломация в тази посока стават именно личните срещи на доц. Тончева с наши евродепутати. Още от началото на своите теренни изследвания в Албания преди 10 г. тя алармира институции и политици за нуждата от признаването на българското малцинство в Албания.
ДУМА припомня, че в първоначалния проект на закона за защита на националните малцинства в Албания се признаваха гръцкото, македонското, влашкото, ромското, египетското, черногорското, босненското и сръбското, но не и българското. Допреди няколко седмици българите, живеещи в страната от векове, нямаха специален статут. Българската общност в Албания реагира, настоявайки от властите да я признаят като отделна малцинствена група.
Сергей Станишев, ръководител на делегацията на българските социалисти в ЕП, заяви, че признаването на българското малцинство в Албания е сериозен успех и нашите сънародници категорично не трябва да бъдат използвани като разменна монета в чужди геополитически сметки или да стават жертва на натиск от кръгове, приближени до Никола Груевски.


 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 235

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 216

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 193

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 217

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ