26 Април 2024петък05:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ДПС поиска оставката на кабинета заради Симеонов

"Обединени патриоти" ги нарекоха дървеници и се заканиха да ги смачкат

/ брой: 201

автор:Юлия Кулинска

visibility 869

Ако Валери Симеонов не подаде оставка, подава цялото правителство, защото така е в нормалните демокрации. Това заяви вчера лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на брифинг в НС. "В България националистите участват в управлението, без да има нужда от тях. ГЕРБ не само ги включиха във властта, но и упорито се опитват да ги легитимират, а понякога дори да им подражават", подчерта той.
"Решението за оставката на Антон Тодоров беше правилно, защото той прекрачи границите. Заплаши медии, журналисти, но освен него дори в същите студия, в същия ден, а и след това Валери Симеонов направи същото", коментира Карадайъ. Той oбясни, че когато Симеонов ползва пресцентъра на правителството, той вече не е само физическо лице, а представлява властта. Власт, която заплашва и поставя ултиматуми на медии и не само на медии, уточни лидерът на ДПС. Той смята, че е недопустимо председател на комисия да използва езика на омразата, визирайки Красимир Велчев от ГЕРБ. "Демокрацията в България трябва да бъде защитена. Но докато председатели на комисии и вицепремиер ползват езика на омразата и ксенофобията и самите те са действащите лица на омразата, ние продължаваме да се отдалечаваме от нормалността", категоричен е Карадайъ.
Председателят на АЛДЕ Ханс Ван Баален, който участва в брифинга, също отбеляза, че няма място за националисти във властта. "България е много важен член на ЕС. Европа трябва да бъде ръководена от леви и десни партии", подчерта той. Според Баален участието на националистите във властта у нас нямало да направи по-лесно присъединяването ни към Шенген. Не трябва да се включват екстремистки партии в управлението, смята той.
Изказванията предизвикаха шумна разправия и лавина от грозни обвинения. От "Обединени патриоти" скочиха да защитават Симеонов. Тези заявления, тази турска мъзга на ДПС сме я слушали и мирисали години наред, изцепи се Валентин Касабов. Той нарече Йордан Цонев турски депутат. "Като чуя името Мента, разбирате за какво става ясно. Той има претенциите да бъде нещо като българин. В същото време се страхува от национализма, защото национализъм означава родолюбие", продължи да ръси обиди към Цонев и Карадайъ Касабов. "Ние сме истинските, от това се страхуват. Най-вече се страхуват от Валери Симеонов. ДПС да внимават какво говорят и да не се пречкат в краката ни, защото тези депесарски тахтаби (бел. ред. - дървеница на турски), които щъкат нагоре надолу, много миришат и да внимават, защото можем да ги смачкаме", заплаши "патриотът".
Колегата му Искрен Веселинов подчерта, че заплаха за развитието на България не били вицепремиерът Валери Симеонов и правителството, а връщането на ДПС на власт. Според него ДПС се е превърнала в метафора за всякакъв род извращения, назначаване на роднини, партизиране на администрации. "Партията е авторка на кръговете от фирми. ДПС е партията, която е овладяла медийния пазар. Всичко това за нас е отново поредният нагъл акт на политическото лицемерие", обвини Веселинов движението.
Няма да падне Валери Симеонов, заяви с апломб атакистът Павел Шопов. Според него изявлението на ДПС е атака срещу целия кабинет. "Удря се тук, удря се там. Различните елементи на коалицията се удрят и където поддаде. Правят се опити за скандали и дестабилизация на определени лица", развихри се той.
Борис Ячев пък констатира, че Симеонов е въвел нов директен начин на изразяване. Лидерът на НФСБ говорел без витиевати фрази, без двусмислие и открито. Ячев заподозря, че журналистите и обществото трудно приемат подобен начин на изразяване от политик. Те бяха свикнали досега езикът на политиката да бъде византийски, така нареченото плетения словес, демонстрира познания Ячев.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ