Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

14 Декември 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

България

Общините продължават да са с дългове от 200 млн. лв.

Местната власт иска ясни принципи за разпределяне на допълнителните пари с решения на МС

Дума

13. Октомври 2017 , брой: 201   111   0Общините у нас ще посрещнат и следващата година със същото равнище на задължения, както и настоящата година - около 200 млн. лв. Това обяви вчера Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините. Тя припомни, че същите дългове бяха натрупани от местните власти и през 2016 г.
Според изследване на Сметната палата 56 от всички 265 общини в България имат задължения, които надхвърлят 30% от собствените им приходи за периода 2015-2017 г. В доклада е отчетена тенденцията, че броят на българските общини с високи дългове ще се увеличава. Повечето от малките общини се борят с големи проблеми, предимно финансови.
Чавдарова заяви, че няма промени в задълженията на общините и това ще доведе до затруднения при разплащания за електроенергия, вода и др. Притесненията на местната власт са и за предстоящия зимен сезон, за зимното поддържане, въпреки че има минимално увеличение на средствата за зимата. От сдружението на общините настояват допълнителните пари, които се предоставят с решение на Министерския съвет, да се разпределят на определени принципи. "Това е публичен ресурс и в нашата централизирана държава, затова нашето настояване е и тези средства да вървят по някаква ясна, прозрачна и разбираема система, как и на кого допълнително се разпределят", обясни Чавдарова. Припомняме, на заседанието на Министерския съвет от 11 октомври няколко институции и община Варна получиха допълнително финансиране от бюджета.
За състоянието на една от малките общини в страната - Великотърновската община Златарица, разказа нейният кмет Пенчо Чанев. Там живеят 3900 души, а безработицата е 90%, защото двата завода, които са давали препитание на местното население, са фалирали. Въпреки увеличените пари за снегопочистване, на обявения конкурс за избор на фирма, която да осигурява достъпа по 86 км общински пътища през зимата, не са се явили кандидати. По програмата за развитие на селските райони в почти всички селища улиците са асфалтирани. В общината всички деца ходят на детска градина и училище. Преди 8 години са били премахнати таксите за посещение в забавачка, а в училище за децата е осигурена безплатна храна.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"