Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Октомври 2017 | Вторник
 
вход регистрирай се

Икономика

Подвеждащо било, че новите такси на КФН ще засегнат цените на застраховките

Дума

13. Октомври 2017 , брой: 201   93   0Подвеждащо за потребителите е твърдението, че новите такси на Комисията за финансов надзор (КФН) за застрахователните брокери ще доведат до увеличаване на цените на застраховките. Това заявяват от Българска асоциация на застрахователните брокери (БАЗБ).
В началото на седмицата от друга организация - Асоциацията на застрахователните брокери в България (АЗББ), прогнозираха на пресконференция, че много от фирмите застрахователни брокери могат да спрат работа, ако КФН наложи новите по-високи такси за дейност. В първия момент на въвеждане на новите такси няма да има ефект за крайните потребители, но след време те ще бъдат включени в цените на застраховките, заявиха от АЗББ.
Според БАЗБ обаче това твърдение е напълно подвеждащо за потребителя, защото застрахователните брокери не участват в определянето на цените на застраховките. Освен това цените се формирали от страна на застрахователните компании. От БАЗБ възнагражденията на брокерите са включени в цените на полиците и размерът им не се влияе по никакъв начин от разходите на брокера, свързани с дейността му.
В заключение БАЗБ потвърждава своето становище, че единственият начин за осъществяване на ефективен надзор от страна на КФН е увеличаване на нейния административен капацитет. Това се налага с цел постигане на по-висока професионализация на бранша, спазване на финансова дисциплина при събиране и отчитане на застрахователните премии и ясна идентификация на всеки участник в застрахователната дистрибуция, заявяват от БАЗБ.
 

 

 

Икономика

  • Той надхвърля 27 млрд. лв. и е над 29% от БВП на страната за миналата година
    24. Октомври 2017 208
    62
    0

    Дългът на България в сектор "Държавно управление" е достигнал 27,3 млрд. лв. през 2016 г. Това показват окончателните данни на Националния статистически институт (НСИ), огласени вчера. Сумата от над 27 млрд. лв. представлява малко над 29% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Съпоставка с данните на статистиката за предходната 2015 г. показва значително увеличение на дълга...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"