Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Октомври 2017 | Вторник
 
вход регистрирай се

Икономика

Заплатите в IT сектора - в пъти по-високи от средните за страната

Дума

13. Октомври 2017 , брой: 201   105   0Стандартът на живот на хората в България, работещи в IT индустрията, е четири пъти по-висок от средния за страната. Това обяви пред Дарик Стеляна Луизова от интернет платформа, обединяваща софтуерните специалисти.
 В IT компании заетите българи са близо 25 000 души. Според програмиста Емил Славов към днешна дата за един IT специалист се борят 40 фирми в Европейския съюз. Гладът за нови кадри и разрастването в бранша водят и до увеличаване на приходите в българската икономика.
 През следващата година приходите в българската икономика от IT индустрията ще са над 15%, а оборотът от тези услуги за миналата година е 10 милиарда лева. Стартовата заплата на програмист е над 1000 лева. Приходите се увеличават заедно с бързо разрастващия се сектор. Всеки нов продукт на пазара има нужда от IT отдел, което води до постоянен глад за нови специалисти.
 
 

 

 

Икономика

  • Той надхвърля 27 млрд. лв. и е над 29% от БВП на страната за миналата година
    24. Октомври 2017 208
    62
    0

    Дългът на България в сектор "Държавно управление" е достигнал 27,3 млрд. лв. през 2016 г. Това показват окончателните данни на Националния статистически институт (НСИ), огласени вчера. Сумата от над 27 млрд. лв. представлява малко над 29% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Съпоставка с данните на статистиката за предходната 2015 г. показва значително увеличение на дълга...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"