20 Април 2024събота04:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Мистичният петък, 13-и, или кошмарът на суеверните

Вирусът на съдбоносните съвпадения, уви, не подминава и важни исторически събития

/ брой: 201

автор:Альона Нейкова

visibility 3341

От незапомнени времена комбинацията между определен ден от седмицата и число, смятано за фатално, предизвиква у много хора необяснимо усещане за лошо предчувствие. В петък, 13-и, някои са така парализирани от неясен първобитен страх, че дори не искат да станат от леглото. Други отказват да летят със самолет, да пътуват или въобще да излизат от дома си. Симптомите варират от умерена тревога до тотална паника. Психолози са установили, че хората, които се смятат за нещастни, е по-вероятно да вярват в суеверия, свързани с лошия късмет.

Въпреки разпространеното мнение, че страхът от петък, 13-и, наричан още параскевидекатриафобия, е плод на необуздано депресивно въображение, не бива все пак да се пренебрегват някои исторически събития, които наистина са се случили във фаталния ден.
1. С решение, свързано с борбата със суеверията, властите на Кралство Великобритания на 13 май 1791 г. започват строителството на кораб, наречен "Петък". Тази екстравагантна стъпка е предизвикана от масовите откази на моряци да напускат пристанищата в дни, когато е петък, 13-и. Плавателният съд е спуснат на вода след 11 месеца - на 13 април (познайте кой ден от седмицата се пада). За първи път корабът напуска акваторията на 13 юли (отново в петък). Според някои източници фамилията на капитана е Фрайдей, което в превод от английски е "Петък". Оттогава никой не е чувал за тази "антисуеверна" гемия - изчезва без следа. Така твърди легендата...
2. Единствената в света 7-мачтова шхуна "Томас У. Лоусън" потъва на 13 декември 1907 г. Съществува версия, че ветроходният кораб носи името на популярния по онова време автор на романа "Петък, 13-и". Но фактите сочат друго: бързото маневрено плавателно средство е построено през 1902 г., тоест доста преди написването на книгата, за която днес нищо не се знае. Въпреки всичко все пак има реално и същевременно мистично съвпадение: собственикът на шхуната носи фамилията Кроули - като великия окултист, живял в началото на ХХ век.
3. 28-ият президент на САЩ - Удроу Уилсън, пристига в Нормандия на 13 декември 1918 г., за да преговаря с Конгреса по повод подписването на мирен договор. Но предложенията на държавния глава за приключването на Първата световна война не се приемат. И повечето са убедени, че причината това да се случи се крие във "фаталната" дата на "мистичния" петък. Между другото цялото обкръжение на тогавашния обитател на Белия дом го убеждава да предприеме важната стъпка с ден по-късно - на 14-и. Но Уилсън така и не се вслушва в увещанията, които според него са провокирани от твърде голямо суеверие. Интересното е, че политикът през целия си живот смята числото 13 за щастливо. Още повече, че е избран за президент именно през 1913 г. Като се изключат някои други съвпадения, в крайна сметка съдбата му доказва, че се заблуждава. Освен провалената миротворческа мисия държавният глава едва не умира от инфаркт в един съдбовен фатален петък.
4. На 13 юли 1931 г., след продължително търсене и събиране на безброй улики, е арестуван и осъден на 10 години затвор Алфонсо Габриел Капоне, по-известен като бащата на мафията Ал Капоне. От него се страхуват всички в Чикаго, тъй като смятаният за организатор на най-голямата престъпна мрежа в света доста ловко умее да играе с пороците на хората, примамвайки ги в немислими капани. Знае се, че е ненадминат в рекета, контрабандата на алкохол, сутеньорството и хазарта, но въпреки това е вкаран зад решетките за неплащане на данъци.
5. Известният представител на музикалния експресионизъм, основоположникът на новата виенска школа, авторът на додекафонията (система от 12 тона) - австрийският композитор Арнолд Франц Валтер Шьонберг умира на 13 юли 1951 г. Любопитното е, че този именит и образован човек не само се ражда, но и си отива от този свят във фаталните петъци, а и самият той страда от параскевидекатриафобия. Особен страх всява 76-годишнината му (последната в неговия живот), тъй като 7+6=13. И явно ненапразно казват, че от каквото се страхуваш, точно това се случва.
6. На 13 февруари 1970 г. известната хеви метъл група "Блек Сабат", смятана за една от пионерите в този жанр, издава дебютния си албум "Black Sabbath". Любопитното е, че тавата стабилно заема 13-о място в прочутата класация на IGN Music (Top 25 Metal Albums). Оттогава практически цялото творчество на бандата е съпроводено от окултна мистика.
7. Международен скандал се разгаря на 13 септември 1985 г., когато Великобритания изгонва от страната 25 съветски дипломати и други длъжностни лица. Гражданите на СССР са обвинени в шпионаж, а ги предава бивш офицер от КГБ, който решава, че предпочита да служи на Обединеното кралство. В отговор на тази безпрецедентна акция Москва депортира същия брой високопоставени англичани. Малко по-късно двете държави "си връщат" още няколко длъжностни лица и дори журналисти. Напрегнатата ситуация води до временното усложнение на отношенията между Съюза и Острова.
8. На 13 януари 1989 г. вирус, станал известен като "Петък, 13-и", причинява необратими щети на стотици компютри във Великобритания. Тази виртуална атака предизвиква невиждана паника. Но в последствие води до активно развитие на антивирусната индустрия, което на свой ред превръща работата с новите технологии и сърфирането в интернет в доста по-безопасни занимания.
9. На 13 октомври 1989 г. е регистриран "Петъчният фондов миникрах" - промишленият индекс Дау Джоунс, който се смята за индикатор на състоянието на американската икономика, пада до 6,91% заради колапс на пазара на заеми с висок лихвен процент. Въпреки твърдението, че това събитие, случило се, разбира се, в петък, е второто по мащаб на предизвиканите последици, всъщност то заема едва 23-то място в "регистъра от лоши дни" на фондовата борса.
10. На 13 декември 1996 г. за Генерален секретар на ООН е избран Кофи Анан. На езика на жителите на Гана, където израства известният политик, името му се превежда като "роденият в петък"
11. Пекин е обявен за столица на летните Олимпийски игри 2008 на 13 юли 2001 г. Обаче това "съдбовно" съвпадение не пречи на китайците да са първи по броя на спечелените медали: 51 златни, 21 сребърни и 28 бронзови отличия.
12. Руснакът Владимир Крамник на 13 октомври 2006 г. става абсолютен световен шампион по шах след победата над българина Веселин Топалов. Интересното тук е, че това събитие слага край на разкола в гилдията, случил се 13 години по-рано.
13. Сред най-новите "мистични съвпадения", свързани с темата, е трагедията с "Коста Конкордия". На 13 януари 2012 г. италианският кораб с 4234 души на борда претърпява катастрофа, тъй като минава през много плитки води. Загиват 30 човека, двама изчезват безследно, а десетки са сериозно ранени. Мнозина се сещат и за факта, че при "кръщенето" на огромния плавателен съд супермоделката Ева Херцигова така и не успява да счупи традиционната бутилка шампанско. А всички моряци смятат това за лошо знамение...
Според експерти митовете и легендите, с които е заобиколено мистичното съчетание "Петък, 13-и", са лишени от каквито и да било основания. Най-малкото, страховете по този повод са силно преувеличени. В други дни по света се случват доста повече необясними, трагични или просто странни събития. Но на тях не им се придава голямо значение само защото не са свързани с "фаталното" число.


Краят на шахматния разкол


Коварен вирус причинява големи щети на безброй компютри


Окултният дебютен албум на британската хеви метъл група


Трагедията с "Коста Конкордия"


 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ