Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Октомври 2017 | Вторник
 
вход регистрирай се

Неделник

Здраве

Български офталмолози премахнаха рядък тумор

Дума

13. Октомври 2017 , брой: 201   87   0Офталмолозите на МБАЛ "Света София" премахнаха рядък тумор на слъзния канал на долния клепач на окото. Извънредно сложната очно-реконструктивна пластична операция извършиха гост-оператор д-р Мария Михайлова от Франция, специалист по пластична хирургия на окото, орбитата, клепачите и слъзните пътища, и доц. Христина Благоева - началник на Клиниката по офталмология на МБАЛ "Св. София".
Пациентката е диагностицирана с тумор на слъзния канал на долния клепач, което е изключително лоша и деликатна локализация. След биопсия, направена в друго лечебно заведение, е насочена за лъчетерапия. Процедурите обаче крият риск от намаляване на секрецията, увреждане на слъзния канал и така сълзите, вместо да достигат до носа, изтичат навън. След консултация с д-р Мария Михайлова, пациентката е оперирана. Туморът е отстранен, запазен е слъзният канал чрез вграждане на много фина тръбичка, незабележима с просто око, направена е и пластика на клепача. "Пациентката беше под обща упойка по време на интервенцията. Това е много важно, защото поставянето на местна упойка крие риск от разнасяне на тумора. Трябва голям професионален опит за успешното решаване на такъв сложен случай, при който едновременно се премахва тумор на деликатно място, като се запазва слъзният канал, и се прави пластика на клепача", разказва д-р Михайлова. Пациентката вече се възстановява при близките си.

 

 

Неделник

  • Двестагодишната къща "Клианти" отново омайва с красота и чар
    20. Октомври 2017 206
    179
    0

    Старият Пловдив е красива приказка без край! Доказателство за това е наскоро откритата за посетители Къща "Клианти". След десетилетия реставрация най-старата възрожденска къща възкръсна от руините и блесна с великолепието си! Днес тя привлича (само първите 3-4 дни след откриването - над 800 души) все повече почитатели на красотата в бита на...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"