Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

14 Декември 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Икономика

Реакторите за "Белене" ще бъдат у нас до края на годината

Подписваме нов договор с Русия за тяхната консервация

Дума

12. Октомври 2017 , брой: 200   272   0До края на годината и двата реактора за АЕЦ "Белене", които бяха произведени от руска страна, ще бъдат в България, макар че още нямаме договор за консервация на това оборудване. Това съобщи вчера пред журналисти енергийният министър Теменужка Петкова. В началото на годината Петкова обяви, че реакторите ще бъдат у нас през април. Във връзка с това забавяне имаше и парламентарно питане към нея от БСП за България. Консервацията и доставката на оборудването са били тема на разговорите между представители на "Росатом" и премиера Бойко Борисов.
Министърът съобщи, че България трябва да подпише нов договор с Русия заради оборудването на АЕЦ "Белене". По думите й все още не е ясно колко пари ще струва на държавата съхраняването на мощностите за втората атомна централа. Преговорите с Москва най-вероятно ще продължат до края на годината.
Петкова беше категорична, че се анализират всякакви възможности за "оползотворяване" на оборудването за втората ни ядрена централа. Не са изключени варианти и "Росатом" да бъде инвеститор в проекта, а не само като строител, макар и конкретни разговори в тази насока да не са водени с руската компания. На този етап няма нови инвеститори, които да са заявили интерес към централата, каза Петкова. Досега интерес към изграждането на АЕЦ "Белене" са проявили три компании, една от които - държавната китайска енергийна корпорация. "Китайските колеги имат сериозен интерес и те правят свои анализи", каза Петкова.
В енергийното министерство очакват финалния доклад на Българската академия на науките за развитието на проекта за ядрената централа. Петкова отказа да коментира съдържанието на междинния доклад, който учените вече са представили на администрацията, но отбеляза, че в него се посочва необходимостта от нови мощности не само в България, а и в целия регион след 2035 година.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"