26 Април 2024петък07:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Георги Свиленски:

Цветанов измести Борисов от лидерския пост в ГЕРБ

НС боксува, на властимащите не им пука как живеят хората, подчертава депутатът от "БСП за България"

/ брой: 200

автор:Юлия Кулинска

visibility 46

Георги Свиленски е роден във Велико Търново. По професия е строителен инженер. Бил е два мандата общински съветник от БСП В Столичния общински съвет. Член е на НС на БСП. Свиленски е депутат от БСП в 42-то, 43-то и 44-то Народно събрание, избран от 24 МИР в София. Той е зам.-председател на парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения и член на комисия по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите. Владее руски и английски език.

"Управляващите се интересуват единствено да си разпределят благините и постовете във властта"


- Г-н Свиленски, с гласовете на ГЕРБ вчера беше приета оставката на Антон Тодоров като депутат. Какъв е вашият коментар?
- Убеден съм, че тази оставка беше закономерна. Беше очаквана от гледна точка на поведението на Антон Тодоров не само в това негово телевизионно участие, а изобщо от цялото му поведение като народен представител. С всички свои действия, интервюта и изказвания в пленарната зала е търсил противопоставяне, конфронтация и скандали. Неговият език е езикът на омразата, на заплахите, на обидите, на безпочвените обвинения. Смятам, че и колегите от ГЕРБ са стигнали до този извод през месеците, през които са работили съвместно и най-после прозряха, че този човек вече им тежи, че слага грозно петно върху парламентарната им група. Управляващите прозряха, че Антон Тодоров не им носи вече никакви дивиденти. Той им беше нужен, докато умело трябваше да плюе БСП и социалистите. ГЕРБ използваха Тодоров за свой говорител и той казваше грозните неща, които мнозина от колегите им не искаха да произнесат. Но той наистина се взе много на сериозно и прекали с говоренето и съвсем нормално беше изхвърлен от парламента и то с гласовете на своите.
- Мнозинството в НС би шута на Тодоров заради обида към журналист, но това не се случи с Бетина Жотева от СЕМ и с вицепремиера Валери Симеонов. В НС продължава да стои и Делян Добрев, който не е оттеглил оставката си. Не е ли това двоен стандарт, който ГЕРБ проявяват?
- Разбира се, че е двоен стандарт, защото за едно и също нещо виждаме как се подава оставка и тя се приема без абсолютно никакви забележки, а в другите случаи, напротив, някои хора са защитавани и бранени със зъби и нокти. Т.е. мярката, с която ГЕРБ мерят, с която искат да претендират за етичност, коректност, не е справедлива спрямо различните им представители. Но пак казвам, случаят с Антон Тодоров и интервюто с него в медиите, беше само поводът да го изхвърлят от парламента. Да не забравяме унизителната смяна на Тодоров като номинация за председател на Комисията по досиетата. Това беше първият сигнал, че този човек няма да си изкара мандата до край.
- БСП показва истинското лице на ГЕРБ чрез разкриване на схеми за шуробаджанащина и злоупотреба с власт.
- Да, ние в последните няколко месеци се опитваме да показваме истинското лице на ГЕРБ. Аз няма да се впускам в конкретни имена и случаи, но по-важно е избирателят, хората да разберат конструкцията на този модел на управление, а тя е обвързването на партията с държавата и с местната власт. В случая имаме срастване на тези три субекта, тъй като ГЕРБ управляват и държавата, управляват и по-големите областни градове и съчетано и с партийната власт, виждаме  абсолютна хегемония, която за съжаление не е в интерес на българите.
БСП показва последствията, които следват от корупционния модел на ГЕРБ, който е транслиран навсякъде в държавата, който смачква и най-малкото желание за някаква промяна, в която и да е община. И когато казваме, че ГЕРБ манипулират изборите, означава, че те печелят вотовете по нечестен начин. Това е част от този фалшив подход, когато си поставил под заплаха тези българи, които работят и които са ангажирани в местната и в държавната власт, тъй като никой няма да посмее да гласува за която и да е друга партия. Не говоря само за БСП, а за която и да е друга партия. Докато гражданите са назначения, конкретно предложени от ГЕРБ и още повече изнудвани да стават членове на тази партия, само и само, за да бъдат назначени на каквато и да било позиция. А роднинските връзки са просто пикантерията в целия сюжет.
- Коментирахте, че Бойко Борисов е отстъпил лидерското място в партията на Цветан Цветанов. Какво ви дава повод да смятате така?
- Ами, да. Ако допреди няколко седмици съм имал съмнения за размяната на местата им, вече съм абсолютно убеден, че лидерът на ГЕРБ се казва Цветан Цветанов. Това беше ясно показано с гласуването на оставката на Делян Добрев, когато Борисов беше детрониран от лидерското място от своите.
Миналата неделя Борисов му казва, че приема оставката и  го призовава да я подаде. И видяхме как само 2-3 дни след това цялата група единодушно каза на Борисов: "Гледай си работата, Делян Добрев ще бъде един от нас!". Факт е обаче, че тази оставка още не е оттеглена от парламента. Тя обаче трябва всеки един ден да бъде поставена на гласуване и ако Борисов още има смелостта да претендира, че е лидер на ГЕРБ, трябва да настоява всеки ден първа точка в дневния ред на парламента да бъде гласуване оставката на Делян Добрев. Но факт е, че Борисов вече не си владее групата, че Борисов няма абсолютно никакво влияние върху народните представители и тази силна личност, която ГЕРБ има в момента в парламентарната група е Цветан Цветанов.
- Призовахте Бойко Борисов да поиска вот на доверие. Защо?
- Непрекъснато журналисти ни задават въпроса кога БСП или опозицията ще внесе вот на недоверие и по какви политики. Уточнявам, че те са много. Като почнем от образование, социална политика, здравеопазване, най-основният проблем - бедността. С оглед на това, което е на дневен ред в момента, предвид събитията последните две седмици и загубата на доверие на министър-председателя в собствената му партия, мисля, че най-редното е той да поиска вот на доверие от парламента, за да видим в крайна сметка колко от тези 122-123 депутати, които го избраха преди 3-4 месеца, са му останали верни.
Съмнявам се, че един вот на доверие сега ще успее в парламента. Разликата в процедурата е голяма. Припомням, че за вот на недоверие са достатъчни 61-62-ма, докато при вот на доверие трябват 121. И ако има смелостта, и ако има сигурността, че е добър управленец, да заповяда следващата сряда сме готови да гласуваме един вот на доверие.
- Вече 6 месеца парламентът буксува. Какъв е вашият коментар за работата на депутатите?
- Работата на НС е, общо взето, огледало на управленската немощ, на управленската визия за това какво те биха искали да се случи. Фактът, че не внасят законопроекти, факт е, че МС трябва да е инициатор на  законодателната инициатива, виждаме, че това не се случва. Да, има внесени законопроекти от народни представители. Добре е, че това се случва, но когато изпълнителната власт няма въобще идея какво иска да направи, какво и как трябва да се изпълнява, защото по-важното е да се изпълняват предизборните обещания, няма знамение кой е внесъл законопроекта. Ние виждаме точно това - неспазване на предизборни ангажименти от страна на ГЕРБ, лъжи спрямо техния избирател и хората, защото в случая българите би трябвало да разчитат на това управление да подобри живота им.
Това обаче не се случва. Всички конструктивни законопроекти на опозицията се отхвърлят само защото тя ги е предложила. БСП внесохме немалко конструктивни законодателни инициативи. И само защото са наши, те се неглижират. Парадоксално е, че се гледа не съдържанието и важността на законопроектите, а това кой ги е внесъл.
Ще дам само два примера. През комисия върви в момента Законът за възрастните хора, който безспорно е хубав закон и възрастните хора имат нужда от него. От ГЕРБ казват:"Да. Много е хубав законът, но ние ще внесем свой" И не го приемат. Така се случи и със Закона за жестомимичния език, който също не беше подкрепен заради единствената причина, че е изготвен от социалистите. Подобна е процедурата и с предложените от БСП промени в Наказателно-процесуалния кодекс, в Наказателния кодекс за маловажния случай и другите документи.
Крайно време е хората да разберат, че на тези избори бяха излъгани; че ангажиментите, които им обещаваха патриотите и ГЕРБ за повишение на доходите, на жизнения стандарт, на пенсиите, не се сбъдват и няма да се сбъднат поради една единствена причина - че управляващите въобще не ги интересува как живее народът. Интересува ги единствено да си разпределят благините във властта, да си разпределят постовете, да си назначат близките и познатите, където могат по съответните държавни ведомства и оттам нататък нямат никаква грижа какво се случва в страната.
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ