27 Април 2024събота04:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Искам думата

Къде да изхвърляме отпадъците?

Такса смет за гражданите на Оряхово скочи 40% през 2015 г., а днес депото е с изчерпан капацитет

/ брой: 200

visibility 69

На 9 октомври получих в пощата си писмо, изпратено до всички ползватели на регионалното депо за твърди битови отпадъци, чийто оператор е община Оряхово. Писмото е подписано от кмета Росен Жеков Добрев и е изготвено от отговорника на депото Анелия Василева, съгласувано с Вероника Иванова. В него се казва, че депото няма да приема отпадъци след 6.10.2017 година.
Къде ще се изхвърлят отпадъците? Ще отправя официално питане към кмета на общината с този въпрос. Само да напомня, че през 2015 година такса смет за гражданите на община Оряхово беше увеличена с над 40%! Защо втора клетка на депото се строи вече не знам колко години и все още не е готова, нещо, което е установено и от проверка на РИОСВ през април тази година? Между другото още преди повече от две години беше изпратен сигнал до ресорното министерство за същото това депо:
"Съществуващо положение:
1. На депото в момента има изградена и въведена в експлоатация Първа клетка, заедно с първи стопански двор, и цялата инфраструктура за захранване на депото, а именно: експлоатационен път №1, вътрешни пътни връзки около клетката, водопровод и електропровод.
2. Изградена е площадка за 60 броя Б-Б кубове, които са поели пестицидите с изтекъл срок на годност от общините Оряхово, Козлодуй, Бяла Слатина и Мизия.
3. Изградена е на 90% Клетка №2, с положен геотекстил за изолация, който по всяка вероятност вече е унищожен от летните пожари и набези на животни, главно бездомни кучета.
4. Изграден на 90% Втори стопански двор, заедно с експлоатационен път №2, които така и не се довършиха, няма да коментирам защо, но не е само липсата на финансиране.
Проблеми, произтичащи от съществуващото положение:
- Видимо похабено покритие (геотекстил) на Клетка №2, от атмосферните влияния, животните и постоянните летни пожари;
- Разрушаване на положените бордюри по цялото протежение на експлоатационен път №2, както и положената асфалтова настилка;
- Пълно бездействие от страна на общинските ръководства за отстраняване на частично унищожената от пожарите изолация на експлоатиращата се Клетка №1 на депото отпреди пет-шест години та досега."  
Знам, че са необходими бързи мерки, защото нищо чудно след месец-два да се внесе докладна с искане за ново увеличение на такса смет за гражданите на Оряхово. Защото за некадърността на някои хора плащаме всички ние!

Николай ПЕТРАНОВ,
Оряхово



След като капацитетът на сметището в Оряхово е запълнен, общинските власти в Козлодуй, Бяла Слатина, Мизия, Кнежа, Борован и Хайредин трябва да търсят алтернативи за складиране на боклука от техните територии
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ