26 Април 2024петък05:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Личности

Лидия Братанова - една българка в Европа

/ брой: 200

visibility 55

Таня Йовева

Лидия Братанова завършва икономически университет - специалност статистика. В Националния статистически институт тя работи 12 години. През 1993 г. е поканена да работи в Париж в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. В нея членуват най-богатите 34 страни в света. Гордее се, че е първият експерт, поканен на работа в тази организация. Там тя работи три години и половина. Премества се в програмата за развитие на ООН. България е членка на Икономическата комисия за Европа. Живее в Женева. От седем години е директор на отдела по статистика в Икономическата комисия за Европа. От пет години отговаря за отдела по проблемите на населението, защото е много добър мениджър. Нейният отдел е третият най-голям отдел в Икономическата комисия.
- Разработваме предимно методологии и даваме препоръки на всички наши членки от 56 страни - от Владивосток да Ванкувър - Русия, Централна Азия, Кавказките републики, Европа, Турция, Израел, Канада и 11 американски щата, разказва Лидия.- Директно работим с ръководителите на статистиките в тези страни. В областта на демографията имаме четири дейности, с които упорито преследваме своите цели. Едната от тях е свързана с препоръките за преброяване на населението. Това е методология, която ще стане валидна за всички страни членки на Икономическата комисия. Целта е произведената информация за всички страни да стане съпоставима.
Втората област е миграцията. Търсим възможности за подобряване на методиките за изчисляване на миграцията. Тя се движи в кръг. Хората влизат в дадена страна, работят и след това отиват в друга, връщат се в родната си страна. Трудно е да се направи официална статистика. За всички страни това е трудно.  Хората не се регистрират. Работят нелегално, изпитват тъга по родината си.
Другата много голяма дейност, на която се спря Лидия Братанова, е свързана с демографските проблеми и прогнозите, които се правят в различните страни. Много години тези прогнози се изготвят от различни изследователи, а не от официалната статистика и не се използват статистически методики.
"Много са дейностите по измерването на демографските процеси. Преди пет години бе решено, разказва Лидия, да разработиме такива направления, където статистиката да бъде в полза на демографските политики. От 2008 г. се фокусирахме върху проблемите на застаряването, което е голям проблем в Европа. В близко бъдеще хората над 65 години ще стават все по-голям дял от населението. Това е факт и политиките във всяка страна трябва да се съгласят с този факт и да отговарят на изискванията за удължаване живота на хората. Тези хора, които имат добро здраве и желаят да работят, да могат да работят. Повече центрове да бъдат създадени за хората, които няма кой да ги гледа и са самотни. Често пъти те изпадат в изолация. Анализите показват, че тези, които живеят сами, са предимно жени. Те се чувстват самотни, изолирани от обществото. Те трябва да бъдат включвани в различни програми: участие в самодейни състави, клубове по интереси и др. Възрастните хора стават жертва на насилие: измами по телефона, пребиване заради пари и още какво ли не. Другият проблем е как в семейството близките им да се отнасят с тях, за да не изпадат в депресия - нещо, за което е необходим добър подход и тактичност.
Майката на Лидия е на 77, живее на село и пътува три километра пеша до Елин Пелин, за да си купи лекарства. Но тя иска да се движи и да си работи в градината. Обича своето село Мусачево. Живее сама и само през зимата е при дъщеря си в Женева. Мусачево е любимото й село. "Хората трябва да се движат. В Япония и Китай се провеждат различни курсове на открито. Това е важно за психологическото и физическото поддържане. Това е политика, която трябва да се насърчава и поощрява. Активният трудов живот на хората в напреднала възраст води до удължаване на живота, категорична е майката на Лидия.






































































































 
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ