16 Април 2024вторник20:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Русия нарочи още 150 американци

Москва не изключи да съкрати до 300 души персонала на посолството на САЩ

/ брой: 200

автор:Дума

visibility 22

В Москва не изключват възможността да поискат от Вашингтон да съкрати броя на служителите в дипломатическите си мисии до "300 или по-малко души". Това заяви в интервю за РИА "Новости" директорът на отдела за Северна Америка на руското Външно министерство Георгий Борисенко.
"В дипломацията съществува неразрушимия принцип на реципрочността и американците прекрасно знаят това. Ако те продължават да действат по този начин, значи са съгласни с това, че ние можем да постъпим по същия начин с техните задгранични учреждения в Русия. Що се отнася до конкретните мерки, то ще разгледаме такива, и ако се наложи, ще предприемем съответните действия", заяви Борисенко.
Коментирайки възможните мерки, той допълни, че в министерството не изключват възможността да намалят броя на американските дипломатически сътрудници на 300, вместо сегашните 455 души. Освен това на въпрос готова ли е Русия да закрие едно от генералните консулства на САЩ в Русия, Борисенко отговаря, че никой вариант не е изключен.
Пререканията между двете държави и размяната на рестриктивни мерки продължава от няколко месеца насам. В края на август САЩ поискаха от Русия да закрие генералното си консулство в Сан Франциско, а също и две търговски представителства - във Вашингтон и Ню Йорк. Тези мерки бяха взети като отговор на ограничението на броя служители на американската дипломатическа мисия в Русия. Месец по-рано Русия поиска от САЩ да съкрати броя свои дипломатически служители на територията на Русия повече от два пъти - до 455 души. Освен това на американските дипломати бе забранено да ползват два дипломатически имота. Това на свой ред бе отговор на приетия по-рано американски закон, с който се налагат нови санкции на Русия.
В интервюто Борисенко посочва, че проблемът е възникнал още през декември миналата година, когато администрацията на тогавашния американски президент Барак Обама изгони 35 руски дипломати без възможност за замяна и блокира достъпа до два руски извънградски дипломатически имота във Вашингтон и Ню Йорк. Изтъква се също, че това е направено, без да бъдат дадени никакви обяснения. Борисенко отбелязва още, че по това време в САЩ се е говорело много за руската намеса в президентските избори, спечелени от Доналд Тръмп. Според руския дипломат явно американските власти не са искали да вписват подобни откровени лъжи в официални документи, за да не се налага след няколко години да бъдат разпитвани за тези си обвинения, които според руската страна нямат никакво основание. Борисенко заявява също, че руската страна смята да заведе дело пред американски съд заради действията на американското правителство и допълва, че това ще бъде тест и дали американската съдебна система работи безпристрастно и обективно.

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 323

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 323

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 295

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ