29 Март 2024петък10:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Наука

Само 10 вуза на филията с мармалад

Поредната "говорилня" за науката роди поредна идея за експеримент с аборигените в България

/ брой: 198

автор:Велиана Христова

visibility 2800

Нещастна Българио, и Господ вече не може да те спаси!
 
о Европейски партньори поискаха от 52 вуза да оставим само 10, за да намалим "научните звена".
о Министър Красимир Вълчев обяви това за полезно, понеже предстои бюджет 2018.
о Министър Владислав Горанов вече не праща учените да се продават на Женския пазар, а направо потри ръце: "Добрата новина е, че увеличението на учителските заплати вече дава резултат - химици, биолози и други специалисти от научните институти напускат и отиват в училище!" Страхотно добра перспектива за бъдещата държава на обслужващия персонал!


Има едни европейски програми за наука, има едни пари от еврофондове и европейците си ги харчат ударно, пишейки всевъзможни доклади и препоръки за държавите от "задния двор". После правят едни "широки обсъждания" на сътворената книжнина, в които свиканите български учени алармират за едни и същи неща с нарастваща интензивност от поне 10 години насам. Никой не ги чува и накрая властта си прави каквото си иска срещу науката, повтаряйки достолепно: "Европа" каза.
Такова усещане оставя и поредната подобна среща миналата седмица. Поводът този път бе т.нар. партньорско изследване по програмата "Хоризонт 2020" с препоръки да се подобри държавното финансиране на науката у нас, обаче парите да се разпределят според постигнатите резултати. Затова трябва да се изработи методика за оценяване на публичните звена, занимаващи се с наука - академичните институти и вузовете. Предварителните изводи от доклада бяха представени от проф. Люк Суте от Холандия, съветник на еврокомисаря по науката Карлос Моедас и шеф на експертната група по проучването.
От какво изхожда проф. Суте? От презумпцията, че "в България има голяма фрагментация, страната ви държи световния рекорд по брой научни звена на глава от населението, защото на 1 милион жители се падат 20 научни звена и такова нещо по света няма". Неписано правило в ЕС било на 1 милион население да има един университет.

Атрактивно, обаче невярно   

У нас има 51 вуза, не 52, както отчитат европейците (пише го в сайта на акредитационната агенция НАОА), 42 института в БАН, 25 института в Селскостопанската академия и още няколко научни организации. Както и да ги броим, не са по 20 на 1 милион жители. А гостът отгоре на всичко визира само вузовете ни. Очевидно, проверяващите европейци не са наясно с реалностите у нас. Дали проф. Суте би могъл да развие тази си теза в Германия например, където вузовете са 443; институтите на научните конгломерати "Макс Планк" (аналог на БАН) и "Лайбниц" са по 91; в обществото "Франхофер" са 76 и дори без останалите научни институции, тези 701 звена означават, че на всеки милион от 82,7 млн. жители в тази държава се падат около 30 научни звена. Във Франция само СНРС (аналог на БАН) има около 2000 звена, аграрната им академия INRA e с 257 института; медицинската INSERM - с 360 звена, а висшите училища са поне 150. И колко се падат на всеки от 67-те милиона жители? Академията на науките в Словакия примерно при 5,4 млн. население в страната има 51 института. И т.н., картината в европейските страни е твърде различна и тази справка "експертите" на "Хоризонт 2020" могат да си я направят за половин час дори само от сайтовете на научните организации на континента.
А всъщност, проблемът изобщо не е в броя на научните звена - този брой не е константа, той може да се променя в зависимост от развитието във всяка област на науката; може едни да се закриват, други нови да се откриват, трети пък да работят заедно по интердисциплинарни проекти и пр. - което те и правят. И стига вече са повтаряли от форум във форум

глупостта, че нямало връзка между академичните институти и вузовете

- напротив, една трета от международно признатите научни публикации на университетски учени са съвместни с техни колеги от БАН, а десетки научни проекти се предлагат от съвместни екипи на няколко института и няколко висши училища. Няма проблем в това. Големият проблем е в ускореното изтичане на мозъци и в намаляващия брой учени у нас. Младите изследователи вече на пръсти да ги броиш, до 10-15 години в България просто няма да има наука. Г-н Суте обаче вика обратното: "Имате страхотен човешки научен потенциал". Имахме, г-н Суте, но днес това вече не е вярно.
Само за две години (2015-2016) 1000 души са напуснали БАН. Причината е една - мизерните заплати и отказът на държавата да дава средства за научни изследвания. Ако имаш най-висша професионална квалификация и ти плащат 500 лв. чисти и заплатата ти стига за 10 лабораторни мишки, а колбите си ги грееш на котлонче, как да останеш в науката? Парите на националния ни научен фонд пък правителствата на ГЕРБ сведоха до едни 7,5 млн. евро на фона на милиардните бюджети на подобни държавни фондове в останалата Европа. В БАН вече са останали 2700 учени, в ССА са малко над 600. Професорите там са намалели с 15 на сто, доцентите са вече с 300 по-малко, младите учени до 35 г. са 12%. Отгоре на всичко, сред всички работещи у нас единствено за професорите и доцентите в академиите и вузовете чрез Кодекса на труда е въведено задължително пенсиониране. И като ги пенсионират, ги назначават на длъжност "специалист", за да си работят проектите, понеже те това го могат. Значи, гоним можещите от върха, попълнението на млади учени отдолу е символично и това продължава да съсипва потенциала на науката. Ето това е проблем. По брой на изследователите на 1000 души население вече сме на последните места в ЕС, седем пъти под средното ниво, а държавното финансиране на науката у нас е 0,25% от БВП - най-ниското в общността, 10 пъти под средната държавна инвестиция в ЕС.
И какво правим при тази

демографска катастрофа? Помагаме й всячески

България е първа по темп на изтичане на мозъци и е единствената страна в Европа, в която поне пет пъти в годината се правят панаири "Образование в чужбина" и на тях западните вузове примамват бъдещи студенти оттук. Организират ги частни фирми. Вчера бе пусната поредната обява за тази събота - щели да се "презентират" британските вузове! А знаят ли в нашето държавно МОН, че Турция и Гърция забраниха официално представянето на наши висши училища в тях?!  
Вярно, вика Люк Суте, парите трябва да се удвоят. Обаче, ако институциите са много, това е една широка филия и малкото мармалад се размазва на всеки по малко. От този кулинарен образ излиза препоръката какво трябва да правим: от 52 висши училища, трябвало да останат 10. Осем от тях трябва да се създадат от наличните сега вузове, като 4 са изследователски и 4 - предприемачески, да обучават кадри за практиката. А по един нов университет за магистри и за доктори трябва да създадат БАН и ССА. Т.е. докато едните закриваме или сливаме, други ще откриваме. Така направили в Дания. И вероятно мармаладът по останалата филия се е удебелил... А понеже такава реформа иска време, трябвало спешно да започнем, щото останалият свят вече глобализирал науката. Помните ли, че през 90-те години Световната банка ни спретна една "препоръка" да закриваме по 600 училища годишно в малки селища, понеже са икономически неизгодни, та да има повече пари за останалите. Е, закрихме 2000 училища, а сега от МОН юркат учителите да издирват 200 000 деца, които са отпаднали от училище.
И този кулинарен продукт с минимален брой вузове се поднася на страна като България, която трябва да догонва останалите в ЕС по процент на висшистите сред работещото население! Супер. Ако обединим вузовете на професионален принцип, новите няколко университета ще са без конкуренция вътре в страната, конкуренцията ще е от западните вузове, които още по-лесно ще изсмукват талантливите ни младежи. Туземното население на България окончателно трябва

да стане донор на студенти и на млади учени


за западните университети и лаборатории. Пък и ще закриваме държавни вузове, частните не ги закачаме, както се вижда. Впрочем, представителите на ЕС у нас са свикнали да учат суверенна България как да живее, вече - и колко да са ни висшите училища, което, меко казано, е неприлично. Откакто ЕС натискаше да закрием реакторите в "Козлодуй", а Франция в това време стореше АЕЦ до нас в Румъния, те добре знаят, че тук номерът минава и България послушно си реже клона на единственото дърво, което й е останало. Впрочем, в енергетиката и дърво не остана, само сечище. Властите ни слушкат обаче за лошото, за доброто - не. От колко години от ЕС ни повтарят да увеличим парите за наука? Тук обаче слушкат Дянков и последователите му - никакви пари, докато не се реформирате... до смърт!
Не че състоянието на мрежата висши училища у нас е розово. Демографската картина е все по-тежка, раждат се все по-малко деца, а вече 50 000 българи напускат страната всяка година. Безконтролното разрастване на висшите училища и техните звена в годините досега създаде ситуация на луда надпревара за привличане на студенти. В последните 3-4 години правителствата на ГЕРБ обаче продължиха да откриват нови вузовски звена, нови факултети, нови колежи получиха статут на висши училища. А откакто се въведоха приоритетни направления и намалено финансиране за неприоритетните и некачествените, вузовете се надпреварват да откриват десетки нови специалности и изнесени звена в новите направления, за да не намалеят студентите им. А броят на преподавателите не се увеличава, увеличиха се само титлите им. Дори само по това с проста логика може да се съди, че качеството на преподаването и на науката в тях няма как да е опазено.
Една от препоръките на проф. Суте е като критерий за качество в науката да се използва и броят на хабилитираните лица в дадено висше училище. Европейците дават ли си сметка, че благодарение на закона "Игнатов" ние имаме най-много професори на глава от населението, без да има научно покритие титлата. Ако седнем да оценяваме вузовете по броя на хабилитираните, то всички ще са първенци, само дето мнозина професори просто са плагиати в науката. И всъщност, тъкмо в качествените университети не се произведоха професори и доценти на кило, понеже там държат именно на качеството. И дали е случайно, че вече 7 години не можем да си спретнем поправки в Закона за развитие на академичния състав?
Та, не е вярно това, което казва министър Красимир Вълчев - че общественото доверие в науката било ниско. Напротив - доверието на обществото в науката е високо, както показват социологически проучвания. Не е високо обаче доверието във висшето образование. Проблемът е, че всеки опит да се сложи какъвто и да било ред в системата, дори уличаването в подкупи или в плагиатство, носи политически негативи, надигат се местните политически лобита,

увиват се в автономията и там свършва всякаква реформа

Колкото до това да се създаде методика за оценяване на научната дейност, оказва се, че към МОН е създадена група с тази цел, но никой в научната общност не знае нито какви хора създават методиката, нито каква е тя. Впрочем, представители на академиите и на вузовете не си спомнят при тях да е идвал някой от групата на проф. Суте да извършва т.нар. партньорска проверка...
 Иначе вечно, се дитирамби за прозрачност. Неизвестни лица измислят критерии за оценяване, каквито отдавна... има! Ще напомня, че през 2009 г. по искане на БАН бе направен подробен одит на тогавашните 69 института на академията. Направиха го Европейската научна фондация (ESF) и Европейската федерация на националните академии на науките (ALLEА), като Международният мониторингов комитет (RMC) сформира група от 40 водещи учени от европейски научни организации и университети, занимаващи се конкретно с оценяване в науката. Тези 40 учени работиха 5 месеца в институтите на БАН, проучиха дейността им по 4 основни критерия с множество показатели: за качество, продуктивност, значимост (полезност) и перспективност. Класираха институтите в три категории - А на световно ниво, Б - на висше национално ниво, С - на национално ниво, нуждаещо се от развитие. Само един институт се оказа с ниска перспективност. И в БАН отдавна вътрешното разпределяне на средствата по звена се основава точно на индикатори, каквито проф. Суте иска - библиометрични, проекти, в полза за обществото, докторанти и т.н., както напомни председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски. Пък и опит в интегрирането на институти и факултети чрез единни центрове България има от 70-те години на миналия век...
През подобен сериозен и прозрачен международен одит трябваше да преминат и всички висши училища. Това не бе допуснато, колкото и министър Вълчев да повтаря, че го пишело в националната стратегия за науката. Впрочем, докладът на проф. Суте, който в пълен вид все още се очаква, доста се разминава с написаното в тази стратегия...
Така че, методика за оценяване има, при това - проверена на практика. Защо аджеба вече 8 години тя не е приложена за оценка и на вузовските звена? Ами, защото не е изгодна, не нагласява оценките според това кой в оценяващата комисията от кое звено идва, та то да бъде изкарано велико. Колко още безплодни говорилни трябва да се направят, та да стане ясно, че не може на всичките 51 вуза у нас да се разрешава слободията, на която те сега се радват! Това, което наистина се прави по света и е приложимо и у нас, е

висшите училища да се подредят в категории

според качеството, включително на науката, и финансирането да е различно за всяка от категориите и според нейната специфика.
А всъщност, в науката нещата с резултатите са пределно ясни - международните научни бази данни очеизвадно показват, че БАН води по научни резултати, Софийският университет е безспорен лидер сред вузовете и още 4-5 университета правят наука на видимо в света равнище - ХТМУ, МУ-София, Бургаският университет, Пловдивският и ТУ-София. Останалите са за домашна употреба. По финансирането това не личи. Напротив - споменатите водещи институции с изключение на МУ-София са сред зле финансираните... Пари за наука трябва да получават тези, които правят наука, а не всички. Тайна ли е за някого, че не едно и две висши училища пробутват като наука незабележими за никого доклади от местни конференции или дори от вестници? Не е тайна, но никой не смее да го каже. Ако някой в това правителство и в предишните на ГЕРБ искаше да направи нещо наистина, отдавна да го е направил. Ама не е. Щото някой трябва да произвежда дипломирани и титулувани суджуци, нали?
И последно. Въпросните реформи, с г-н Суте или без него, биха отнели няколко години. В началото на форума обаче министър Красимир Вълчев заяви, че "той е особено полезен с оглед на това, че предстои бюджет 2018"... Дали от ГЕРБ не подготвят почвата

пак да замразят парите за наука за идната година,

като се оправдаят с "Европа"?
Впрочем, след пресконференцията на финансовия министър Владислав Горанов в неделя за бюджет 2018 няма какво да питаме повече - нещата са пределно ясни. Преди той пращаше учените да се продават на Женския пазар. Сега направо открои "добрата новина": "Увеличението на учителските заплати вече дава резултат - химици, биолози и други специалисти от научните институти напускат и влизат в българското училище. Това е начин най-добрите преподаватели да бъдат мотивирани и да влязат в клас". Човекът направо потри ръце от задоволство, че като се държат в мизерия и се разрушават научните институти, учените отиват за повече пари в училище! Това е или психопатия, или е пълно неразбиране защо съществува науката изобщо. Чудесно признание. Ще бъдем държава от среднисти - достатъчно за обслужващ персонал. За това ни подготвят, та да ни ритат пияни шведски водопроводчици. Дори професорът Соте не е сънувал подобна "реформа".
 Очевидно, учените няма да получат нищо от помпозно обявените 700 млн. лв. за по-високи заплати във всички сектори, остава им само да псуват цинизма на властта, която си позволява да ги лъже в очите, че "благодарение на стабилността и устойчивостта доходите растат с двуцифрени темпове"! Чии доходи?



 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 483

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 455

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 542

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 458

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 454

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 587

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 526

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 532

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ