26 Април 2024петък18:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Събират желания на стена във Варна

Проектът "Преди да умра..." ще остане в морската ни столица до 15 ноември

/ брой: 198

автор:Дума

visibility 52

Съкровени желания се пишат с тебешир върху специална 10-метрова стена във Варна, разположена върху оградата на "Дупката" на бул. "Княз Борис I". Инициативата е част от световния проект "Beforе I die..." ("Преди да умра..."), който стигна и до морската столица на България.
Всеки ден повече от 300 души оставят своите послания на надеждата, завършвайки началното изречение. Сред желанията, споделени по темата  какви са мечтите "Преди да умра...", може да се прочетат такива като "да няма граници на Балканите", "да бъда добър баща", "да я целуна отново", "да отида до Тибет и Индия", "да се влюбвам във всяко утро през живота си", "да се сдобря с мама"...
Проектът в България носи енергията на варненката Елизабет Кавафян, която пренесе международната инициатива "Before I die..." в родния си град. Стената ще остане в морската ни столица до 15 ноември, а през пролетта отново ще се върне на същото място. Към проявата има интерес и от други общини.
Кампанията много бързо се превърна в глобална мрежа. Към момента стени на надеждата събират всеки ден стотици почитатели в почти цяла Европа, Казахстан, Южна Африка, Австралия, Канада, Швейцария, Израел, Пакистан. Платформата "живее" в над 70 държави и "говори" повече от 38 езика.
Историята на инициативата започва през 2009 г. от Ню Орлиънс, САЩ. Американката Кенди Чанг обича безкрайно родния си град. И периодично оставя бележки за попълване на своята улица, питайки съседите за озеленяването или за по-добрата функционалност на близките сгради. Постепенно хората започват да пишат на листчетата желания и спомени. А Чанг и други ентусиасти слагат семпла стена с тебешир на фасадата на изоставена къща. И на всеки ред от черните дъски пишат изречението "Before I die...". Постепенно стената се изпълва с мечти. "Най-ценното, което имаме, са две неща - времето и връзката с хората, които обичаме", казва Кенди Чанг.
Платформата вече е с над 2200 стени в цял свят и веднага става магнетично място в градовете, където се популяризира. Ако отделите малко време и просто се вгледате в стената с желания, ще видите, че започвате по-добре да разбирате близките си, хората и обществото, в което живеем, твърдят идеолозите на проявата.


Най-често срещаните искания, написани на стената, са за любов, работа, семейство, пътешествие, здраве, комуникация и духовност

Снимка www.moreto.net

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ