28 Март 2024четвъртък12:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

А може би виновните са пациентите?

Пир по време на чума или... всички министри - щастливи

/ брой: 197

автор:Аида Паникян

visibility 25

Врачанската болница била имала същите проблеми като Ловешката. За да сме докрай откровени, проблемите на Ловешката в голяма степен повтарят тези на Старозагорската и кой знае на колко още държавни болници. До вчера проблем за здравните власти бяха само малките общински болници. Днес проблем са и онези държавни, които допреди 25 години се наричаха окръжни. Ако до вчера упреците бяха към общините и кметовете, днес въпросите към собственика се премълчават, а упреците са към болничните управители, нищо, че шефовете на държавните лечебни заведения се назначават практически от министъра на здравеопазването.
Всъщност въпросите са към собственика на държавните болници - министърът на здравеопазването. Не конкретната личност, а институцията. Защото, ако някой гражданин има собственост, никой не го пита дали я ползва или не, държавата просто си иска данъците. Казано иначе, щом си собственик - плащай. И защото днешното състояние на държавните болници не е от днес, нито дори от вчера. Например към 30 юни 2009 г. задълженията на болниците възлизат на 281,7 млн. лв., в края на юни 2013 г. са 389,7 млн. лв. (с 38,4 млн. повече от предходната година), а към средата на т.г. задълженията достигнаха 417 млн. лв. През последните 7 години експериментите не спряха, кабинетите "Борисов-1, 2, 3" и т.н. не се умориха да търсят "виновника" за състоянието на лечебните заведения извън собствените си правителства, управляващи мнозинства или назначените по партийна заръка шефове на касата.
Всеки следващ здравен министър на Борисов започва отново и отново да "събира информация за нарушения на административните ръководства на болниците" и всеки обещава да "сезира прокуратурата и разследващите органи", ако все пак бъдат установени такива. Те или не се установяват, или се установяват у някой болничен управител, на когото министърът има зъб от години, отпреди да е станал министър... Поне до момента е така. Е, сега МЗ ще дава на прокуратурата МБАЛ "Христо Ботев" във Враца. Какво ще излезе от цялата работа е загадка. Засега. Може би някой ще измие ръцете си, за да отърве кожата си? Може би някой иска да блесне пред шефа си? Може би някой иска да увери избирателите, че подхожда към проблемите на болниците с необходимата отговорност и обещава да действа с цялата строгост на закона? Само да не се окаже пак, че вината е някъде, у някого, но непременно извън управниците.
Но какво да се очаква от лечебни заведения, които са регистрирани по Търговския закон, но нямат право на търговска дейност. Ако финансовият им резултат показва загуби, третират ги като търговски обекти или, казано по-просто - хвърлят ги на вълците, на частните съдебни изпълнители и пр. Но никой не пита собственика - държавата, в лицето на министъра на здравеопазването, защо се стига до положение на загуби? И никой нито му търси отговорност, нито иска да плаща, щом е собственик. Днес кой трябва да плати за болниците във Враца, Ловеч или Стара Загора? Или собственикът пак ще си измие ръцете с: "Да се поучим от частните болници!"? Така е много лесно. Навярно и затова министърът на здравеопазването ще бъде награден с почетен знак за особен принос към общественото здраве на Република България! И пак - нищо лично. Но бай Иван от Горно Нанадолнище има да се мае и да се пита в какво е приносът? Какъв ти принос, когато болниците, дето са му собственост, загиват? Що за принос, щом здравето на хората в държавата е заложено на картата на клиничните пътеки и на болничните лимити? Принос ли е да допускаш лекарите и сестрите ти да напускат страната, след като са се образовали и обучили с парите на почтените ти данъкоплатци? И тази награда не прилича ли на пир по време на чума? При каскадата от загиващи болници май вместо приемане на награда, по-уместно е признание за поредно несправяне с проблемите.
Ехо, правителството, справедливо ли е да събирате данъци и осигуровки от стриктните платци, без да им осигурите сносен живот, прилично здраве, родни лекари и сестри? Или ще чакате всички да си отидат и като бизнеса да ревете, че трябва да "внасяте" от трети страни? Но и те няма да ви работят за без пари!     
И, да, днес, съвсем популистки, и министър, и шеф на касата, запяха гръмко нов рефрен - "от 2006 г. цените на клиничните пътеки не са актуализирани". Над 7 години общинските болници се оплакват, че цените на клиничните пътеки не са актуализирани, но кой да ги чуе? Сега пак вината ще е нечия. През тези години, а дори и сега, стремежът е един - да се пести, да се пести, да се пести. Дали ще е с обвинения, че болниците "източват касата" или "мениджърите не управляват качествено и правилно" е без значение. Но да сме благодарни, че не е обвиняван (поне негласно!) пациентът, че е прекалено болен и прекалено често влиза в болница.
А сега да си дойдем на думата. А тя е, че досега не са осъществени обещанията на нито един здравен министър от редовните правителства, че ще се заделят повече пари за профилактиката и превенцията на заболяванията, че ще се акцентира на скрининга, че ще бъдат разработени клинични пътеки за долекуване и продължително лечение и още куп красиви неща. За да бъде лекуван бедният и болен българин, лекарите трябва да измислят хиляди начини, за да заобиколят пътеки и лимити. Иначе човекът умира. А може би точно от това се нуждаят правителствата на Б.Б.? Така всеки следващ министър на здравето ще бъде щастлив, че все по-малко хора се разболяват (живите ще са само млади); социалният министър ще бъде щастлив, че все по-малко пенсии ще се плащат, а финансовият - че бюджетът все ще е на плюс. Така всички ще могат да получават награди за принос към Република България. 


 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 144

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 164

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ