18 Април 2024четвъртък11:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

От редактора

Осакатената литература

/ брой: 196

автор:Боян Бойчев

visibility 1545

Една от причините да стана учител по български език и литература е моят учител в гимназията. Обичахме го. Той преподаваше нестандартно, отнасяше се с презрение към  училищната документация, но за сметка на това ни караше да четем почти цялото творчество на авторите, които изучавахме. И да пишем дълги теми...
Повод да си спомня за него са новите учебни програми, които поетапно влизат в употреба. Именно в тях се крие голямата опасност следващите поколения да излизат от училище не само неграмотни и непознаващи голямата литература, но и с промити мозъци.
Как да обясня на учениците поемата "Септември", след като по история Деветоюнският преврат и Септемврийското въстание не е предвидено да се изучават. Вапцаров и Смирненски в часовете по литература са осакатени и представени само с няколко стихотворения, които по никакъв начин не разкриват многообразието на таланта им, да не говорим за социалните им послания. Нима Вапцаров е само "Писмо", "Вяра" и "История", а Смирненски - "Зимни вечери" и "Приказка за стълбата". А и какво са писали тези двамата, като по това време в България имало само "вътрешнополитически конфликти и противоречия"? Защо е разстрелян Вапцаров как да обясня?
За какво се е борил Ботев, също не става ясно, още повече, че турско робство не е политкултурно да се наричат петте века. Нищо, че геният говори за "турска черна прокуда". "Под игото" се изучава само с няколко глави, разхвърляни през годините. А за какво иго става дума, той, Вазов, сигурно не е познавал терминологията.
Въобще творбите и авторите са разпръснати из годините противно на всякаква логика. Приличат ми на кръпки по палтото на Серафим от едноименния разказ на Йовков, само че без социалното послание, което то носи.
Защото социални послания не са ни нужни. Ние живеем, огрени от лъчите на светлото европейско бъдеще, и споделяме евроатлантически ценности, каквото и да значи това. Несъгласните да си преговорят Гео Милев, Вапцаров...
Да не говорим за богатата руска литература, която е сведена единствено до Пушкин с едно любовно стихотворение и "Евгений Онегин".
Тези учебни програми са насочени не толкова към сегашните ученици, а към следващите поколения, които няма да знаят елементарни истини от историята и няма да имат никаква представа от национални и социални ценности. Олекотяването на учебния материал води единствено до олекотяване на умствения багаж. Но може би точно това е целта.
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 15

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 15

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 19

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 15

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 20

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 15

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 16

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 16

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 13

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ