25 Април 2024четвъртък11:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Въвеждат системата "Бонус-малус" за изрядни шофьори от 2018 г.

/ брой: 196

автор:Ася Гардели

visibility 2045

Системата "Бонус-малус" в застраховката "Гражданска отговорност" за водачи на МПС ще бъде въведена в началото на следващата година. Това заяви зам.-председателят на Комисията по финансов надзор (КФН) Ралица Агайн-Гури на конференция на тема "Мирен договор за българските пътища" по повод 25-годишнината на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ). Нововъведението ще поощрява изрядните шофьори, които ще плащат по-евтино задължителната застраховка, за разлика от тези, които допускат нарушения на пътя. За да въведем системата, са необходими изчисления кои са тежките фактори, които водят до ПТП, и те да се наказват при ценообразуването на застраховката, каза тя и допълни, че до няколко дни ще бъде готов анализът на гръцката компания "Ърнст и Янг". Към края на този месец ще започне онлайн връзката на базата данни с тези на МВР. Това значи, че МВР ще предостави електронна услуга, като при сключване на застраховка застрахователят ще изпраща онлайн заявка към гаранционния фонд, откъдето ще се се прехвърля заявката към МВР, а оттам ще връща пълната информация за МПС.
За миналата година България е на първо място в ЕС по смъртни случаи, причинени на пътя. На 1 млн. души население у нас се падат по 99 загинали от ПТП. През деветте месеца на тази година обаче те са с 55 по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Най-много загинали има в София - 40 души, Пловдив - 39, Бургас и Стара Загора - по 32, и Варна - 28. Най-малко души, загубили живота си вследствие на ПТП, са във Видин и Търговище.
По данни на МВР и Националния статистически институт през миналата година у нас са загинали 708 човека вследствие на ПТП, а 9374 са тежко пострадалите. През 2016 г. у нас се отбелязват 99,7 смъртни случая на 1 милион население, което е два пъти повече от средното за страните от ЕС. По данни от КФН премийният приход по застраховка "Гражданска отговорност" е 621 млн. лева през миналата година, а обезщетенията по изплащането й възлизат на 368,5 млн. лева. 316 млн. са изплатените обезщетения по "Каско", каза Светлана Несторова, председател на АБЗ. За 2016 г. общата сума по изплатени щети от настъпили пътно-транспортни произшествия надхвърля 700 млн. лева.
За последните 10 години вече изплатените обезщетения са над 1 млрд. лева, но размерът им ще стигне 1,8 млрд. лева. Това е колосална сума в икономиката на страната ни, каза Ралица Агайн-Гури. През 2017 г. 3 млн. са застрахованите с "Гражданска отговорност" автомобили, което е над 97% от всички МПС. 792 643 автомобила у нас са със свалени номера заради неплатена застраховка "Гражданска отговорност". От 3 май до края на септември МВР е прекратило регистрациите на общо 865 566 коли, заяви Бойко Рановски, началник отдел "Пътна полиция" в МВР.
5 млн. лева са инвестициите тази година в информационните системи на полицията, като с част от тях са закупени и над 1000 таблета за пътните полицаи, с които те правят справка онлайн на автомобилите в реално време. Парите са похарчени за автоматизирането на информационната система, в административно-наказателната дейност и в информационната система за ПТП. Благодарение на тези системи проверката на водача на автомобила се извършва още на пътя, като информацията включва данни от всички регистри, като тези за документи, самоличност и платени застраховки. В подсистемата "ПТП" пък се отчитат в реално време произшествията, а мястото се регистрира с помощта на GPS-системата. Всичко е интергирано в мобилните принтери, които разпечатват наказателния фиш. Те се издават автоматично и без човешка намеса, като по този начин се избягват грешки. Информацията обхваща също стари глоби и задължения, както и наличие на застраховка, обясни още Ралица Агайн-Гури.
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 99

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 92

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ