19 Април 2024петък08:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Скандал

Бизнес с родолюбието

А суджукът е малко, суджукът не стига, деца!

/ брой: 196

автор:Велиана Христова

visibility 71

Историята с изграждането на парк "Търновград - духът на хилядолетна България" в столицата на Втората българска държава, днешно Велико Търново, е историята на една класическа далавера.
Украинско семейство - Александър и Наталия Меншикови, които от 2012 г. са регистрирани с българско ЕГН от МВР-Плевен като живущи в с. Гиген, на 8 юни 1916 г. предприемат първи стъпки да регистрират в София фирма "Национална компания Украйна на Балканите". На 10 юни същата година "компанията", е вече регистрирана с уставен капитал... 2 лв., поделен между двамата собственици - всеки по 1 лв. След това фирмата сменя седалището си - последователно първо във Варна, след това във Велико Търново, където се помещава офисът й в момента. Тези факти ДУМА огласи вчера след проверка в системата "Апис".
След като регистрират фирмата, още през юли двамата украинци пристигат при кмета на града Даниел Панов и му "предлагат" да направят във Велико Търново парк с миниатюри на български забележителности и това е съобщено на местните медии, както става ясно от публикациите им. На 28 юли 2016 г., по предложение на кмета Даниел Панов (ГЕРБ) Общинският съвет на Велико Търново решава да се обяви публичен конкурс за отдаване под наем за 10 години на 15 дка площ под Цревец, за "изграждане и разполагане на парк "България в миниатюри" - паркова територия с експонирани макети на български архитектурни и исторически забележителности. Наемът е 3000 лв. на месец, а кандидатите трябва да представят и гаранции за реализацията на проекта. А преди конкурса Министерството на културата трябва да даде съгласие за отдаване на терена в историческия град.
Невероятно е, но 6 дни преди официалната дата на решението на Общинския съвет и преди да е обявен какъвто и да било конкурс, на местните медии се съобщава, че общината ще даде на украинците под наем за 3000 лв. на месец и за 10 години терена от 15 дка под Балдуиновата кула, за да правят там парк с миниатюри. Наемът им ще е 3000 лв., а те ще вложат 2,2 млн. евро, информират радостно журналистите. Дори за невежия в икономиката лъсва очевидният факт, че въпросната "украинска компания" с 2 лв. капитал е създадена специално, за да й се даде въпросният "терен". Предметът й на дейност е търговия със стоки, производство на стоки, покупка и строеж на недвижими имоти с цел продажба, транспортни услуги, посредничество между юридически лица, търговия с алкохол и въглища и пр. Не личи да се занимава с исторически паметници, освен ако те не влизат в графата "стоки". Самият Меншиков в пиар интервюта по нашите телевизии се представя като електротехник по професия и бизнесмен по призвание.
Договорът с украинците е сключен наистина, но едва през лятото на тази година, както съобщават от общината, след като институтът за недвижимите паметници и МК дават одобрение паркът с макетите да се разположи под Балдуиновата кула на Царевец, в непосредствена близост до зидовете на средновековния Богородичен манастир. Тази площ още не е проучвана от археолози, но ако попаднат на "нещо", украинците щели да го опазят.
Може би заради недоволни от "сделката" общинари от БСП и ВМРО кметът Панов през януари 2017 г. внася ново решение на Общинския съвет - пак за обявяване на конкурс за терена, но вече с 4000 лв. наем и предписание да се направят предварителни спасителни разкопки. И директно се казва, че кандидатите трябва да представят проект за създаване на парк "България в миниатюри". Както разбираме от думите на ръководителя на всеизвестния български проект "България на длан", за въпросния конкурс не е бил поканен друг, освен украинците. 
Но както знаем, апетитът идва с яденето, затова на 12 май т.г. кметът Панов уведомява общинарите, че е постъпило заявление от украинците проектът за парка да се разшири, да се сложат на терена и работилници за български занаяти, цветарска изложба и пр., а се появява и идеята за паркинг под Балдуиновата кула. В интерес на туристите, разбира се. Някои от общинските съветници възразяват остро да се допуска този кич сред запазените останки на Третата българска столица, като и срещу това чужденци да представят българската памет. Мнозинството в съвета обаче на 25 май 2017 г. одобрява предложението "на украинския инвеститор" и променя названието на парка, той се нарича вече "Търновград - духът на хилядолетна България". А по това време "конкурсът" за наемател още не е завършил и договор с украинците няма! Нещо повече - одобрение от МК идва с дата чак 7 август 2017 г. А строителството на "миниатюрите" си тече по план. Далаверата - също.
Е, паркът с макетите бе открит помпозно на 30 септември т.г. За един ден - 6000 посетители.
Тук трябва да добавим нещичко за "гаранциите за изпълнението", което уж го имаше като изискване в първото решение на общината. Според финансовия отчет на фирмата на двамата украинци (подаден във Варна, където са пребивавали една година), към 31.12.2016 г. ООД-то им има дълготрайни и краткотрайни материални и финансови ресурси за... 0 лева.
И още. Билетчето за посещение на "атракцията" е 10 лв. за възрастни и 5 лв. за деца. А инвеститорът "бил склонен" и "обещавал" да внася в общината по... едно левче от всяко билетче, както пишат медиите след заседанието на ОС на 25 май. "Обещава" и има такава клауза в сключения от кмета договор са две твърде различни неща. Договорът публично не е известен. С една дума, ако в парка влизат не 6000, а да речем 3000 туристи на ден, приходите са 30 хиляди лв. На година - милионче! Ей това ще добавят към 2-та си лева капитал собствениците на "Национална компания Украйна на Балканите". Ех, кмете, кмете!  
Даниел Панов е виден деец на ГЕРБ, оглавява Сдружението на общините и се помни със скандални медийни разкрития още от 2011 г. за дейността му като шеф във финансовата пирамида "Галакси". Жалкото в поредната гербаджийска далавера е, че заложник е един от емблематичните български исторически градове, а обект на наглата бизнес експлоатация е родолюбието на българския народ.
Но както се казва, суджукът е малко, суджукът не стига, деца!   
 
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ