28 Март 2024четвъртък15:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Тайната на усмивката, или дребните пари на щастието

Пет минути интензивен смях удължават живота поне с една година

/ брой: 196

автор:Альона Нейкова

visibility 3835

Световен ден на усмивката се отбелязва от 1999 г. В предпоставка за възникването на празника се превръща любопитна разработка на художника Харви Бол. Този талантлив и креативен творец през 1963 г. създава известния на всички днес символ - кръгло жълто лице с усмивка до ушите.



Първоначално виртуалният знак на вниманието, с който все повече потребители придружават съобщенията и публикациите си в интернет, няма нищо общо с общуването в глобалната мрежа. Но това е съвсем логично: в момента на "раждането" на прочутата емблема дори още не е измислен световният онлайн канал за комуникация. Създателят на символа на усмивката всъщност просто изпълнява задачата на застрахователната компания "State Mutual Life Assurance Company of America", която иска Харви Бол да измисли такова ярко лого на фирмата, че хората не само да го помнят, но и да го пазят в душите си.
Съвсем обикновеното на пръв поглед изображение, представено от художника, всъщност доказва максимата, че всичко гениално е просто. И, естествено, се харесва както на поръчителя, така и на клиентите. А както се оказва, и на целия свят.
Усмивка предизвиква и размерът на хонорара, изплатен на автора на усмихнатото личице: цели 45 долара! Любопитна е и по-нататъшната история на позитивния символ. Седем години, след като Харви Бол го измисля за застрахователна рекламна кампания, братята Спейн от Филаделфия решават да го използват като щампа върху тениски, шорти, чашки и други стоки за широка употреба. Търсенето на тези артикули е доста голямо - вероятно това по някакъв начин е свързано с нарастващата популярност на изображението. Но виртуалният знак за положителна емоция постепенно започва да губи предишната си ценност за хората, лишавайки се от дълбокия смисъл, заложен от автора на рисунката. Този факт се дължи на зараждането на по-равнодушния и дори по-циничния период, с който са белязани 80-те години на ХХ век.
През 1971 г. френският бизнесмен Франклин Лауфрани прави официална регистрация на усмихнатото лого като търговска марка. Роденият в Алжир предприемач работи като журналист във "France Soir" и редакторът му поставя задача да измисли кампания, посветена на разпространението в обществото на положителни емоции. Това се случва във времена, когато в преобладаващата си част новините не са добри. Така се ражда идеята за знак, който да се използва за хубавите вести. И на 1 януари 1972 г. вестникът излиза със статия, озаглавена "Намерете време за усмивка". Публикацията на Лауфрани се превръща в първата отпечатана и датирана претенция за авторско право върху симпатичното лого.
Много бързо инициативата започва да набира обороти. За емотикона се разкриват нови възможности за лиценз в най-различни области. И от обект на собственост и авторско право усмивката се превръща във феномен в сферата на мърчандайзинга. А кампанията по разпространяването на позитивния символ се подкрепя и от други известни издания като "De Telegraaf", "Blick" и "Lavanguardia".
Така доста хора трупат богатство за чужда сметка. Но създателят на симпатичния знак дори и не помисля да си търси правата. А решава да усъвършенства творението си и узаконява новия вариант. На самия Харви Бол принадлежи и идеята за Световния ден на усмивката, който първоначално се отбелязва на 1 октомври, а впоследствие - в първия петък на същия месец. Така че датата за 2017 г. е днес, 6 октомври.
Съществува мнение, че хората се усмихват не с устните, а с очите. И това наистина е така. Само се вгледайте как малки и големи изразяват емоциите си на определени места и в различни ситуации. Разнообразието е голямо: усмивката може да бъде искрена, възторжена, иронична, хладна, цинична, зла, фалшива, отмъстителна, смутена, приятелска, свенлива, лъжлива, неестествена, несдържана, демонстративна и каква ли още не.
Когато пък се наблюдава ухилване, устните са болезнено изкривени, единият от ъглите е насочен надолу, а другият нагоре и на лицето е изписана пренебрежителна гримаса или надменност. Но това е само маска. В действителност хората използват такава усмивка, за да потиснат или скрият собственото си смущение или неодобрение от случващото се. Изразяването на емоциите по този начин всъщност като че ли казва: "По дяволите, как не ми харесва всичко това. Но в никакъв случай няма да покажа, че съм разстроен или неуверен в себе си".
Специалисти, посветили се на изследвания за усмивката, твърдят, че 5 минути интензивен смях удължават живота поне с една година. Но става дума само за искрени емоции, като в процеса участват всички мускули на лицето, а те са цели 53 на брой.
Също така наричат усмивката емоционално оръжие. Благодарение на позитивното й влияние върху човешката психика значително намаляват нивата на стреса. Колкото и да е тъжно на хората, каквито грижи и да имат, щом се усмихнат, като се сетят за нещо приятно, или просто ако видят лъчезарно лице дори на непознат, оловните облаци на черните мисли започват да се разсейват и животът вече не изглежда толкова мрачен и безсмислен.
Медиците са на мнение, че общото отпускане на тялото, предизвикано от позитивното движение на устните, допринася за стабилизирането на нервната система и благотворно влияе на имунитета. А щом човек е спокоен, означава, че в определена степен е и щастлив. Също така усмивката символизира трите състояния на душата: добро настроение, позитивно отношение към събеседника и духовна извисеност. Всъщност само с едно обичайно движение на устните може да се изрази благодарност, признателност, одобрение, да се направи любовно признание дори. А това, съгласете се, изобщо не е малко.


Пропъжда зимата от лицето

Всички се усмихват на един и същи език, смятат мъдрите. Доста прочути личности са се изказвали по този повод. Нека си припомним някои от най-интересните афоризми по темата.
* Усмивката е слънцето, което пропъжда зимата от лицето на човек. (Виктор Юго)
* Всичко, което трябва да направите, за да бъдете по-секси, е да се усмихвате от време на време. (Питър Андре)
* Усмивките са дребните пари на щастието. (Х. Рюман)
* Усмивка, заслужаваща да се отбележи, е тази, която грее през сълзи. (Ела Уилкокс)
* Това, което слънчевите лъчи са за цветята, е усмивката за човечеството. (Джордж Елиът)
* Усмивката е щастие. Ще я откриете точно под носа си. (Том Уилсън)
* Живот без твоята усмивка е живот без смисъл. (Гери Блум)
* Ако не знаеш, как да се държиш, усмихвай се. (Пенелопе Крус)
* Поука вместо омраза, усмивка вместо презрение. (Епикур)
* Винаги трябва да се усмихвате. На някои искрено. На други напук. (Джим Кери)
* Когато се смееш, целият свят се смее с теб. (Откъс от песен на Луис Армстронг)
* Топлата усмивка е универсалният език на добротата. (Уилям Артър Уорд)
* Усмивката въпрос ли е? Или е отговорът? (Лий Смит)
* Ако се усмихваш, когато няма никой наоколо, значи го правиш истински. (Анди Рууни)
* Бръчките показват къде са били усмивките. (Марк Твен)
* Усмивката е светлина в прозореца, която казва на другите, че вътре има добър човек. (Денис Уейтли)
* Пази слънцето на своето лице и няма да видиш сянка. (Хелън Келър)
* Никога не си напълно облечен без усмивка. (Мартин Чарнин)
* Ако някой запомни костюма, а не усмивката ти, значи не си се усмихвал достатъчно. (Хорас Джаксън Браун)
* Думите скриват мислите, усмивките ги издават. (Венцеслав Константинов)
* Не плачи, защото е свършило. Усмихни се, защото е станало. (Габриел Гарсия Маркес)
* Ако не можеш да накараш едно момиче да се усмихне - не можеш да го накараш да направи нищо. (Мерилин Монро)
* Децата се учат да се усмихват от родителите си. (Шиничи Сузики)
* Преди да се разсърдиш, увери се, че не са ти останали повече усмивки. (Джим Бегс)
* Мирът започва с усмивка. (Майка Тереза)



 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ