29 Март 2024петък12:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Затишие пред буря

/ брой: 195

автор:Ева Костова

visibility 1406

Все е било, но такова чудо не беше се случвало - хората от цяла една болница - Врачанската, да подават оставка. Защото им е прекипяло под шапката от години очаквания нещо да се промени към по-добро за 600-те медици и персонал в най-голямото здравно заведение в региона. За които държавата нехае и обрича пациентите на сигурна смърт. И това се случва в един край на страната, където и без туй нито заплатите са толкова високи, нито социалните придобивки за нуждаещите се са в излишък.
Това, освен всичко друго, не е просто болница на края на града. Това е лечебно заведение в близост до АЕЦ "Козлодуй", място, в което са разположени ТЕЛК-ове, отделения по съдебна медицина. То е и база за обучение на лекари, които са избрали да продължат своя трудов път в България и да специализират във Враца. Години наред тук се въртят като в параграф на абсурда между натрупани дългове, запори, неизплатени заплати с месеци наред, невъзможност да практикуват по правилата на професията, пациенти без здравни осигуровки заради бедност и т.н. Директорът в оставка на болницата поиска оздравителна субсидия от държавата, за да не спре работата и да се задържат специалистите, които и без туй са кът в нашата многострадална територия.
Субсидия от 2,7 млн. лева би спасила болницата. С тази сума кажи-речи държавата бълха я е ухапала, като знаем какви други пари се зариват тук и там или се дават даром на "отличниците" в ГЕРБ. Дано съдбата на Врачанската болница не последва и други лечебници в страната, които също са на ръба на оцеляването. А хората да продължават да се питат трябва ли да мрем, защото някой си е правил експерименти в тази система на изкуствено дишане, наречена здравеопазване?
Тишината около този и още толкова много въпроси засега е пълна. А ако е затишие пред буря?

 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 1

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 0

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 0

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 1

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ