16 Април 2024вторник17:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Искам думата

В десетката

Не се прави бизнес в България, ако нямаш гръб

/ брой: 195

visibility 24

Случайно попаднах в сайта на Министерството на икономиката и какво да видя - анкета, с въпрос, дали се подобрява бизнес средата. Какъв е резултатът от анкетата към този момент. Анкетирани са 3396 души, а отговорите са:
1. Бизнес средата се подобрява - 26%
2. Бизнес средата не се подобрява - 67%
3. Не мога да преценя - 7%
Ако аз бях на мястото на министъра на икономиката, първото нещо, което щях да направя, е всеки ден да задавам един и същи въпрос на моите подчинени: защо проклетата бизнес среда не се подобрява и какво да направим ние като министерство на икономиката, за да я подобрим. Нищо друго не е важно за една икономика, колкото благоприятната бизнес среда.
Спомням си и Владо Каролев отиде в министерството като консултант на тогавашния министър, който беше от така наречените "реформатори", но до съществен напредък така и не се стигна. Всички знаем, че бизнес средата зависи и от много други фактори, като едни от най-важните са работещ съд, сигурност - физическа, и сигурност на собствеността, работата на държавната и общинската администрация, но това не е оправдание за министъра, да не задава всеки ден този въпрос и да търси отговор. Накрая, ако е направил всичко, което е по силите му, да направи изявление, в което простичко да каже на обществото: скъпи съотечественици, партията в мое лице в това министерство направи всичко възможно да подобри бизнес средата, ама дотам ми стигнаха силите. Не мога сам да я подобря, ако не получа подкрепа от Министерството на правосъдието, от парламента, от премиера, от министъра на вътрешните работи, от съдийската колегия, от прокуратурата и т.н. и това ще бъде една честна позиция.
Когато анкетите показват такъв голям процент на недоволство, това означава и негативна оценка на работата на министъра. Възможно е интервюираните малко и да преиграват в негативните си настроения, но в крайна сметка фактите са факти. Не се прави лесно бизнес в България, освен ако яки политици не стоят зад гърба ти. Най-много да стигнеш до това да отвориш квартално магазинче, гараж за ремонт на автомобили, стая за масажи, да караш такси или да даваш частни уроци. Всичко по-нагоре зависи от политиците. И кръгът се затваря, кръгът на безизходицата. В резултат - вижте назначенията. Вчерашни пикльовци, завършили университет, получават веднага ръководни позиции в администрацията и започват да ни казват как да правим и какво да правим. Компрометирани фигури заемат важни позиции и това ще продължи дотогава, докато волското търпение на този народ поне малко не намалее.

Добри КОЛЕВ,
София

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 323

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 323

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 295

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ