28 Март 2024четвъртък20:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Памет

Датата

/ брой: 195

автор:Дума

visibility 34

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА УЧИТЕЛЯ. Обявен е през 1994 г. по решение на ЮНЕСКО, с което се отбелязва подписването на Препоръките за статута на учителите. Те са приети на 5 октомври 1966 г. в Париж на конференция, организирана от ЮНЕСКО със сътрудничеството на Международната организация по труда.

ДЕН НА СТАРА ЗАГОРА. На тази дата през 1879 г. губернаторът на Източна Румелия Алеко Богориди полага основния камък за възстановяването на града, опожарен по време на Освободителната война. То се осъществява според изработената от чешкия строителен техник Любор Байер правоъгълна шахматна планировка.

ПРАЗНИК НА БАНСКО. Отбелязва се в деня на обявяването на Балканската война през 1912 г., когато градът е освободен от османско робство от четата на Христо Чернопеев. Чества се от 1992 г.

ПРАЗНИК НА СВИЛЕНГРАД. На този ден през 1912 г. градът е освободен от османско иго от Лейбгвардейския конен полк. Празникът е обявен с решение на ОбС от 1997 г.

1864 - РАЖДА СЕ ЛУИ ЖАН ЛЮМИЕР, ФРЕНСКИ ИЗОБРЕТАТЕЛ (УМИРА 1948 Г.). Заедно с брат си Огюст Мари Луи Николa (на снимката) са смятани за основоположници на киното и едни от първите сценаристи, режисьори и оператори. Първият им филм е "Работници напускат фабриката "Люмиер" в края на работното време". Трае 46 сек. и се прожектира за първи път на 21 март 1895 г. Направен е с апарат, наречен кинематограф, патентован година по-рано. През 1907 г. братята заснемат първия си цветен филм. Организират и първата платена публична прожекция на 18 декември 1895 г. в сутерена на парижкото "Гранд Кафе".

1878 - ИЗБУХВА КРЕСНЕНСКО-РАЗЛОЖКОТО ВЪСТАНИЕ - ВЪОРЪЖЕНА СЪПРОТИВА НА БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ ОТ МАКЕДОНИЯ ПРОТИВ БЕРЛИНСКИЯ ДОГОВОР. Освободени са 43 села, но турците преминават в настъпление. На 11 ноември е опожарена Кресна, същата участ постига още 12 села от Кресненското дефиле. Към края на ноември е разгромено въстанието и в Разложко.

1918 - УМИРА РОЛАН ГАРОС, ФРЕНСКИ ПИЛОТ (Р. 1888 Г.). Пилотира военен самолет по време на Първата световна война. През 1911 г. започва да участва в авиационни гонки и състезания в Европа. Загива в битка във френските Ардени. На него е наречен комплекс за игра на тенис в Париж, където се провежда Откритото първенство на Франция.

1956 - ОТКРИТ Е НАЦИОНАЛЕН ПАРК "ШИПКА". Обхваща историческите места, свързани с отбраната на Шипченския проход по време на Руско-турската освободителна война (1877-1878). Възпоменателните паметници, окопи, траншеи, землянки са организирани като музейна експозиция на открито. Първите паметници са руски и са съградени по инициатива на Главното командване на действащата руска армия през 1878-1881 г. със средства, осигурени от ковчежничествата на частите, сражавали се на Шипка.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ