29 Март 2024петък16:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Срещи пред синия екран

Телевизионните канали се разроиха, но Венеция не станахме

/ брой: 194

visibility 37

Любомир КАЛЕВ

Както повечето на моята възраст, вървели дълго "подир сенките на облаците", осмислям третата си младост пред "синия екран", събрал цветовете на дъгата. На 13.02.2017 г. пак се возя, но с "Денят започва с култура", в белгийска мотриса от 1937 г. Ватманът не е облечен в униформа, "съответна на визията (!?) на този трамвай", стряска ме водещата.
И заслизаха от "облака" спомени за срещи, пожелавани от красивите говорителки на черно-бялата, тоталитарната Българска телевизия (БТ). Тогава вечерите започваха и свършваха с първата й програма, както талантливо го изпяха Александър Петров и Борис Карадимчев в песни, с които "Тангра" станаха известни. Да, каналите се разроиха, но Венеция не станахме.
Демократичната държава в стремежа си да е и правова според утвърдени, но невинаги спазвани евростандарти, защото не ценностите, а интересите на наставника са важни, стана покровител на стихията, докарала едностранното развитие, лутанията и крушенията в изкуството. Социалните мрежи с поносимост и към престъпно съдържание - нагледен пример за

свобода, тръгнала срещу себе си

замениха идеологическите партийни рамки, езоповски разчупвани от социалистическата интелигенция.
И тогава, и сега, защото си падам по съпоставките, властта общуваше с масите също толкова недодялано. Запомнил съм телевизионния отчет на др. Тодор Живков, след като, придружен от дъщеря си, посети полуостров Индустан. Беше в светъл костюм, гледаше вдървено и се запъваше от смущение, защото се учеше да говори, без да чете. Нарече Индия "перла на американската корона", гафът му се коментираше под сурдинка, предлагаха презапис за златния фонд, после съветници го отказаха от тази му практика. И зет му, след назначаването му за генерален директор на БТ, се опита да го повтори, но запецна и спря предаването.
"И ти ще заекваш, ако ти е за първи път, а може и езика си да глътнеш!" - възразяват ми препатили. Приемам, но към обществени личности с водачески амбиции не мога да съм снизходителен както към Любка Кумчева и Десислава Банова в началото на телевизионната им кариера като синоптички. Не съм искал да бъда върха, "водили" са ме, без да са били, а и сега не са "на ниво". "На ниво национално ниво", както в деня за парламентарен контрол на 08.09.2017 г. министър Румен Порожанов, спец по плащания и евромерки за земеделци и животновъди, отговори на Кръстина Таскова от "Воля" как "ще се редуцира голяма част от проблема" - изхвърлянето на годна храна и намаляването на хранителните отпадъци с 50% до 2030 г. Не съм се борил и за "повече добавена стойност за регионите" - една от "бюджетните политики" на ГЕРБ, обявена от Цветан Цветанов в "По света и у нас" на 27.09.2017 г.
Възхитих се и на външната ни

министърка с "визия" на квартална лелка


увековечила посрещането на френския президент с телефонен видеоклип на варненското летище. Сигурно си пада и по автопортрети в масажна вана, но приликата й с каскета на бившия Първи, който обичаше "мултипликационния ефект" и "концепциите", решаващи "широк спектър от проблеми", си е направо очевидна.
На днешните елити им е хоби да усложняват изказа по студенокръвно натрапван образец. "Директно" опиянена, окована в патоса на "нахалните чуждици" (цитирам проф. Владко Мурдаров), е и скараната с членуването еврокомисарка Мария Габриел. От възхвално парадната оценка за нея - "красива като визия" (!?) - ставам разноглед. Възхвала на глупостта е и нищо незначещото "баланс на визиите", "дългосрочна визия за София", "обща визия за Европа", "филм със собствена визия", "обновете пролетната си визия". Признавам, не съм добър в рекламните текстове. Повечето от тях са чернилка под нокът, но не я стържат, а разлистват вестник с наплюнчен пръст.
Бях си обещал да не се връщам към темата, но всекидневните бомбардировки с обеднен език ме разколебаха. Навремето и аз се чудех на походката, смеха и говора на бай Тошо - за малко актьор в читалищен самодеен театър, - но не си представях, че и след 50 години ще е същото. Пиесата с познатите действащи лица пак е съчинена отвън. Драматургията е плоска, всичко е продадено. Изпълнителите бъркат мизансцена, забравят реплики, зле са и с техниката на говора. И постановчикът не придиря. Фамилиарното раболепие заглушава взискателността и той крие усмивки в шепа. Знае, че на премиерата непретенциозната публика ще го възнагради с бурни аплодисменти и скандирания "Ав-то-ра!". И ще има безброй поклони на хваналите се за ръце пред кошниците с европровизии.
И преди, и сега

актьорите на политическата сцена


не устояват на тайфуните с последни нежни имена "Случа" и "По отношение". Повалят ги и езиковите урагани "Ситуация" и "Визия". И тропическите бури "Констелация" и "Експликация". Все отблъскващи изблици на неосъзнатото новоезиково робство.
И все учени - хороводци в изборната нощ - са между жертвите. (Където и да сложиш ударението на "хоро", няма да сбъркаш.) Например доцентът в НБУ Антоний Гълъбов, който след като се разбра, че е "за обрат в резултата" на 13-и, каза на Веселина Миланова на 07.11.2016 г., че "цялостната политическа констелация е в процес на пренареждане". Или обясненията на проф. Ивайло Дичев пред Ирина Недева на 14.11.2016 г., че "след предсрочни избори имаме съвсем друга констелация", а малко преди това, обсъждайки условията на работа на второто правителство на Бойко Борисов в 43-то Народно събрание, се питаше: "Тази констелация (подкрепа, съзвездие от партии) как се събира?"
Близка по звучене, но негодна за употреба е и гримасата "експлицира", патент на проф. Ивайло Дичев и Андрей Райчев в компанията на Бойко Василев след края на изборния ден (05.10.2014 г.): "...безброй малки констелации" (съзвездия) и "офертата, която държи Местан, без да я експлицира (от фр. еxpliquer - обяснявам) достатъчно..." И като Диана Янкулова на 07.05.2015 г. за декларацията на НФСБ: "...тези дискусии са много добре експлицирани".


"Говори ми на български!"

нервничи и Луис Карденас, когато "цветът на нацията" му демонстрира новоезиковите си умения. 73-годишният ми кубински приятел, свил гнездо и изкарал преподавателска пенсия в България, редактор на учебник по сравнителна граматика за Първа английска гимназия, призовава "срамуващите се неразумни" с думите на Хилендарския монах. От мене добавям възклицанието на Ян Хус към старицата, подклаждала огъня на кладата му "О, свещена простота!"
За съжаление сред "подпалвачите" е и председателят на Съюза на архитектите в България. На 26.02.2017 г. в "Денят с Георги Любенов" арх. Георги Бакалов ми обяснява как "Столична община иска да изгради една визия за София". Прави го, защото постоянно го чува и чете. Изписаната на екрана тема е "Традиции и модерни визии" (!?). Както свикнахме със "ситуирането" (разполагането) на зоните на застрояване, така и значенията на поредната "новобългарска" дума, още не влязла в речника на Института за български език "Проф. Л. Андрейчин" (Речник на новите думи в българския език от края на ХХ и първото десетилетие на ХХI век, първо издание, Наука и изкуство, 2010 г.), ще си останат в английско-българския речник на БАН от 1985 г., с който Луис ходи под мишница.
Срещу българите, които само след два месеца в Канада смесват български с английски думи, негодува и най-богатият ни сънародник в чужбина, 91-годишният Игнат Канев ("Не търпя българи, които се отричат от езика ни", интервю с него в бр. 8823/14.09.2017 г. на в. "Стандарт", стр. 13).
"Останаха ни само секунди за финал" - времето притиска и мен, и Аделина Радева, с която се срещнах в "Още от деня" на 26.09.2017 г., за да осъзная, че, ако пак се обърна към социалните антрополози (!?), политическите психолози, към медийните експерти и всякакъв род "комуникатори", към програмните директори в агенции и НПО-та, молбата ми ще е глас в пустиня, а градушките, опустошаващи българското самосъзнание, ще се засилят въпреки воплите на поета "Спри... Недей... Труд кървав, Боже, пожалей!"
Не само политическата, и солидарността с езиковите компромиси ни обезличава, не го ли разбирате? И с "демократичното", разбирай купено, гласуване за статукво, циментирано със 750 000 гласа на ГЕРБови държавни чиновници и техните семейства, също се крепят династии и гербове, вече не Правешки, не го ли разбирате? Покажете ми разликата между "тогава" и "сега", ако изключим свободното ни придвижване към по-уредения чужбински живот?



По-свободни ли станахме?


Нищо подобно! Пак мълчим и се примиряваме от страх за хляба и живеем във феодално владение, разрешило показните демонстрации без реален резултат, казва ми Елена Йончева на 29.09.2017 г. по повод модела "Хасково". А и лозунгите не ви ли звучат еднакво: "Напред към пълна изборна победа под ръководството на БКП и нейния Централен комитет начело с др. Тодор Живков!"? Актуализирайте го с новите партийни ръководители и органи! Ще ви ръкопляскам, вървейки "С ботевски устрем по ленински път!", както скандираха комсомолски активисти от провинцията, решени на всяка цена да останат в столицата.

 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ