20 Април 2024събота16:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Курумбашев: ЕС може да насърчи развитието на онлайн търговия сред малкия и средния бизнес

Евродепутатът представи своите предложения за промени в доклада "Към стратегия за електронна търговия"

автор:Дума

visibility 1167

"Единният цифров пазар трябва да бъде разглеждан отвъд границите на Европейския съюз. Електронната търговия има сериозен принос за развитието на малките и средните предприятия. Тя ги позиционира на глобалния пазар. В България в рамките на миналата година eBay генерира 55 млн. евро оборот, предимно от малки и средни фирми, които продават своята продукция в 34 държави, от които половината не са в ЕС." Това заяви евродепутатът от Групата на социалистите и демократите Петър Курумбашев по време на заседанието на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE).
Курумбашев, който е докладчик в сянка по становището на ITRE относно "Към стратегия за електронна търговия", представи своите предложения за изменения в доклада на комисията.
Според българския евродепутат, за да се развива онлайн търговията в сферата на малкия и средния бизнес, е необходимо засилване на международното сътрудничество в области като защита на потребителите, данъци върху потреблението, дигитализиране на митническите процедури и др.
"Не е нормално три книги, доставяни в рамките на ЕС, да се задържат няколко дни на митниците. Създаването на универсален баркод ще направи проследяването на пратките значително по-бързо и ефективно. Европейската комисия може да допринесе за това компаниите да намалят разходите си за международни доставки. Това ще бъде от голяма полза и за потребителите", отбеляза Курумбашев.
Друга конфликтна точка според евродепутата е т.нар. "принудително локализиране на данни". Той даде пример с проблема, който "Фейсбук" има в Русия, където казват на компанията: "Ще има фейсбук само ако данните се съхраняват тук".
Да се насърчат практики като използването на облачни услуги и в търговските споразумения да се включат клаузи, улесняващи свободния поток на метаданни - това предлага Петър Курумбашев. По думите му белгийски тинк-танк е идентифицирал 22 различни разпоредби относно локализирането на данни, чрез които държави членки налагат ограничения по отношение на трансфера на данни към други държави членки.
"ЕС може да приложи стандарт, в който да се забраняват всякакви протекционистки мерки", убеден е Курумбашев. Според евродепутата трябва да се внесе предложение да има минимум от правила, който да бъде прилаган в отделни цифрови глави при подписването на търговски споразумения. "Разбира се, държавите са свободни и да се съгласят, и да не се съгласят", добави Курумбашев.
"Платформите за онлайн търговия не могат предварително да наблюдават стоките, но трябва да има механизъм, чрез който те да подават сигнал за незаконно съдържание и да гарантират защитата на авторските и търговските права. Също както и механизъм, който да позволява на търговците да отговорят на оплакването", отбеляза евродепутатът.
Петър Курумбашев смята, че за да се справи с фалшифицирането на стоки, Европейският съюз трябва да работи за въвеждането на взаимно приемлив IT Trustmark (знак за "доверена марка"). "Попитах eBay дали биха подписали с Alibaba етичен кодекс за опазване на правата на производителя и купувача. Другият начин да се гради доверие, освен държавите да налагат правила, е самите компании да подготвят свой етичен, морален кодекс, който да следват. Това дава спокойствието, че работиш с големи и сериозни компании", каза в заключение българският евродепутат.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ