26 Април 2024петък19:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Едно към едно

Румен Радев:

Бъдете непримирими, когато става дума за ценности и за Отечество

Приветствие на държавния глава при откриването на учебната година в Софийския университет вчера

/ брой: 193

visibility 36

Уважаеми проф. Герджиков, уважаеми г-н зам.-председател на Народното събрание, уважаеми народни представители, ваши превъзходителства, дами и господа, уважаеми колеги,
Позволявам си да използвам това обръщение, защото така е прието да се обръщаме един към друг в храма на знанието. За мен е чест и удоволствие да присъствам на откриването на академичната година в Алма матер. Софийският университет е светският храм на България, защото в него българи от всички вери и етноси заедно почитат една обща за народа ни религия - тази на знанието. Построен с дарения, изучил най-светлите умове на нацията, университетът е люлката на критичното мислене и на свободата.
Днес няма да повторя дежурните пожелания към българското образование, минутите не стигат за тази капитална тема. По-скоро ми се иска да кажа няколко думи за етиката, защото във всички времена студентите и по света, и в България са съвестта на нацията. Днес младите българи са малко, затова вие сте призвани, вие ще трябва да промените радикално моралния климат в родината, ще трябва да изметете невежеството от обществения живот. Вие, юристите и журналистите, не трябва да се примирявате с несправедливостта, с корупцията и шайките, с копойския манталитет, феодализма, лицемерието и покварата, които раждат ежедневно безизходица. Тази безизходица прокуди стотици хиляди млади българи като вас далеч от родината. В тежките години на прехода мнозина приеха несправедливостта за някаква наша национална орис. Вие ще трябва да приемете за своя поколенческата мисия да отхвърлите фатализма и да утвърждавате, да отстоявате справедливостта. От това зависи и собственото ви бъдеще, а от вас зависи и бъдещето на България.
Когато запитали един нобелист какъв е най-големият му страх за света, той отвърнал, че най-много се страхува някой ден гугъл да стане универсален мерител за истината. Точно университетът е противоотровата на тази заблуда, защото тук, в храма на знанието, в библиотеките вие ще откриете истинските еталони на науката и духа.
Преди много години избягах от дома си, за да се явя на изпити и за ужас на майка ми да поема по пътя на една от най-трудните и рисковани професии, тази на военния летец. Не съжалявам за бунта си, защото той сбъдна Мечтата. Знайте, че конформизмът не е път към щастието. Преследвайте мечтите си, бъдете критични и непримирими, когато става въпрос за ценности и за отечество. Знайте, че всяко поколение води своята битка за България. Тази, за демокрацията, беше мисията на вашите родители. Справедливото, морално и достойно общество е вашата мисия. То е и моята мечта за България.
На добър час!


Според президента, щом ГЕРБ търси война с него, ще я получи
(Брифинг след тържеството в СУ)

Велиана Христова

- Г-н президент, защо още не сте подписали указа за назначаване на председател на ВАС?
- Вече обявих, че очаквам новия състав на Висшия съдебен съвет да потвърди кандидатурата. Мисля, че това е основателно, ще даде нова легитимност на тази кандидатура в духа на реформите в съдебната система, които провеждаме.
- Това означава ли, че няма да подпишете указа?
- Ще разберете на 4-ти.
- Ще проведете ли разговор с г-н премиера, след като вече сте в България, по всички въпроси, свързани с организацията на армията?
- Как да ви кажа, аз очаквах премиерът да озапти беквокалите си в парламента, но това не се случи, те пеят все по-високо и все по-фалшиво. Освен това, наблюдавам от всички действия на партия ГЕРБ, че или премиерът губи контрол върху партията си, или я насърчава в битката срещу мен. Така че не виждам вече смисъл от такава среща. Решението и за самолетите, и за цялостната модернизация на въоръжените сили е в ръцете на премиера. Както казах, негова е и отговорността.
- Има ли напрежение между вас и ГЕРБ?
- Води се тази битка, макар че не смеят официално да я обявят. Но считайте, че щом като я търсят, ще я получат. Това, което ме смущава повече, не е тази битка, това са всички процеси, които стават в страната и то на фона на предстоящото европейско председателство. Не заради това дали то ще бъде успешно или не. Считайте, че накрая ще бъдем потупани по гърба, такава е практиката. Мен ме притеснява начинът, по който гледаме на това европейско председателство, и това, което искаме да извлечем от него. Мисля, че управляващите гледат на това председателство като на някаква омерта, която да гарантира спокойствие отвътре и легитимация отвън. Рискуваме точно то да се превърне в една витрина на гейтове, които започнаха да гърмят навсякъде в страната.
- Хасково ли имате предвид?
- Не само Хасково.
- Как да се преодолеят тези гейтове?
- Мисля, че трябва да се обърне внимание на управленския модел, на централния модел на управлението.
- Човек от вашия кабинет има ли достъп до секретна информация, без да има право на такъв достъп, каквато информация излезе?
  - Няма, ще получи такъв. Разбира се, че няма проблем да получи достъп, сами разбирате. Това е нещо, с което се спекулира категорично, но няма да коментирам кьорфишеци на самодейци конспиролози.
- Смятате ли, че трябва да има комисия за досиетата, или си е свършила работата и трябва да се закрие?
- Това е въпрос на много сериозни дебати, но на дневен ред по-скорошният проблем това е председателят на тази комисия. Мисля, че кандидатурата в момента е една подигравка с нашето минало и с бъдещото общество. Това е все едно да назначиш бракониера за горски. Точно при това старание, което полагаме - да се обедини нацията, това ще я раздели.
- Как ще коментирате това, което се случва в Каталуния?
- Виждате, че това е един огромен проблем не само за Испания, но и за Европа. Кризата от 2008 г. явно изостри егоизма и центробежните течения в Европа. Във всеки случай полицейските палки няма да решат проблема, напротив той се задълбочава.

Използвани са въпроси и на други медии      

 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ