24 Април 2024сряда23:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Според доклада за националната сигурност престъпността намалява

Вече не става въпрос за некомпетентност, а за чист цинизъм и подигравка с населението

/ брой: 192

visibility 109

Пламен Милев

През август 2017 г. правителството одобри и внесе в НС годишния доклад за състоянието на националната сигурност през 2016 г. Основна цел на документа е да представи оценките на изпълнителната власт за рисковете, опасностите и заплахите, за ефективността и ефикасността на политиката за национална сигурност, за действията, които институциите на държавната власт планират да предприемат през следващия период.
И тази година

докладът е като миналогодишния


Четейки документа, се връщаме във времето на Студената война и биполярното блоково противопоставяне. В доклада националната сигурност се разглежда предимно през външните отношения, където Русия е посочена като една от основните заплахи за сигурността на България и в тази му част много се изписа и каза по темата, като дебатът продължава и днес.
Интересното тук е отношението към битовата престъпност (стр. 31 в доклада). Битовата престъпност и броят на регистрираните престъпления освен "суха статистика" според мнозина, могат да бъдат разглеждани и като мерило както за способността на държавата да защитава интересите, правата и свободите на гражданите, така и за доверието на гражданите й в тази нейна способност.
В доклада четем, че "Общата престъпност намалява, като се увеличава разкриваемостта. Със 7,4% са намалели престъпленията спрямо 2015 г. според статистиците на бившата министърка - социоложка, на вътрешните работи, като нивото на разкриваемост се е увеличило с 8,8 пункта. Същата статистика обаче показва, че въпреки "повишението" на разкриваемостта, всяко второ престъпление в страната продължава да бъде

 неразкрито

съответно и ненаказано. Но на този факт не се обръща внимание, защото "в 23 области на страната има намаление на престъпността в сравнение с 2015 г., като най-значително е намалението в областите Кюстендил (14,2%), Враца (13,3%), Монтана (12,9%), Русе (12,7%), София (12,4%). Интересно е, че в столицата е отчетен спад с над 10%. "Вълшебен" спад има и сред престъпленията против личността - 14,7%, като кражбите намаляват с 14,8 %, а грабежите с 14,4 %. При въоръжените грабежи отчетеното намаление е с 61,9 % и ако се запази тенденцията в статистиката на МВР през настоящата 2017 година, ще сложим край на въоръжените грабежи и те ще останат в историята.
Или за да обобщим, през 2016 г. по време на управлението на Борисов, като премиер и Р. Бъчварова като вътрешен министър, въпреки увеличаващата се бедност, увеличаващата се неграмотност, увеличаващата се маргинализация,  хората, в т.ч. и тези с криминално съзнание, явно станаха по-добри. Дори и престъпниците оцениха грижите и добротата на Борисов и въпреки че не ги хващат (47% само е разкриваемостта четем в същият доклад), съвестта в тях проговори и вече не посягат на чуждото. 
Тук вече не става въпрос за некомпетентност, а за чист цинизъм и подигравка с населението.
Господин Борисов, г-н Цветанов, г-н Радев, бихте ли се изправили очи в очи пред собствените си избиратели в Монтана, Враца и София (например в кв. "Красна поляна") и да им прочетете доклада за състоянието на НС през 2016 г. в частта му за битовата престъпност?
Като оставим настрана иронията, данните, изложени в доклада по отношение на престъпността, показват: Продължава да

спада доверието в институциите

и най-вече това се вижда сред правоприлагащите органи. Цифрите в статистиката на МВР показват не намаляване на престъпността, а намаляване броя на регистрираните престъпления, т.е. намалява доверието в МВР, като по отношение на престъпленията против личността доверието е спаднало с цели 14,7%. В национален мащаб доверието във функционирането на държавата намалява в 23 области в страната, в т.ч. дори в столицата, където е концентрирано цялото държавно управление, доверието във формите и методите за защита на гражданите и способността на Държавата да защитава техните интереси, права и свободи е намаляло с 12%.
От изложеното дотук можем да кажем, че и през 2016 г. най-големият риск пред България е стабилността и функционирането на собствените й институции. За каква сигурност можем да говорим, след като през цялата 2016 г. полицаите на няколко пъти протестираха, след като гражданите в малките населени места периодично излизаха на протести срещу ширещата се битова престъпност и безнаказаност, след като се запази тенденцията съдилищата да раздават присъди под натиск от улицата? Вместо удобно да се крие зад външни фактори, да търси оправдание в "международното положение" и целенасочено чрез публичните институции да ни разделя на "фили" и "фоби", правителството трябва да обърне политиките си за сигурност навътре, защото цитираните по-горе данни показват, че България е изправена пред заплаха от разпад на конституционния ред.


 

 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ