23 Април 2024вторник10:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Книги

Успешната връзка в 100 прости правила

Мит ли са идеалните отношения в забързаното ни всекидневие обяснява разумно и с чувство за хумор психотерапевтът Хариет Лърнър

/ брой: 191

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 774

Книгата "Правилата на брака" от Хариет Лърнър, която "Хермес" публикува в поредицата "Психология за всеки ден" в превод на Снежана Милева, кратко, ясно и разбираемо предлага изпитани рецепти за подобряване на отношенията. Съветите са разумни и приложими, а чувството за хумор на уважавания психотерапевт и семеен консултант Хариет Лърнър прави книгата приятно и полезно четиво.
Мит ли са идеалните отношения в забързаното ни всекидневие? Според повечето хора в наши дни е много трудно да се създаде сериозна и дълготрайна връзка, а още по-трудно - да се запази. И въпреки семейните терапии, множеството книги за самопомощ и съветите на експертите, броят на разводите и самотните хора расте.
Съвременният човек има множество отговорности и страда от хроничен стрес. Новите технологии предлагат все повече и по-атрактивни развлечения и човек неусетно става пленник на виртуалната реалност. Живото общуване е затруднено. Ето защо дори перспективни връзки се разпадат все по-лесно с мисълта, че някой по-добър чака зад ъгъла. Проблемът обаче е, че при всеки следващ партньор нерешените междуличностни проблеми изникват отново. Така неуспешният модел се преповтаря.
Митът за идеалната връзка отдавна е рухнал. Няма перфектни партньори. И въпреки това, едва ли има човек, който не желае връзката му да проработи. За това обаче е нужна всеотдайност, решимост и известна доза здрав разум. Хората много често разрушават брака си, защото се чувстват безсилни да променят статуквото.
Според авторката на този наръчник успешните взаимоотношения могат да се сведат до стотина прости правила. В книгата се засягат не само вечните проблеми като "Той не споделя с мен" и "Не мога да разбера какво иска тя", но и наскоро появили се предизвикателства като изневерите във виртуалното пространство. От наръчника ще научим  как да стоплим отношенията и да овладеем негативните емоции, как да общуваме открито и да обсъждаме проблемите, без да засягаме другия, как да избегнем ненужните спорове, как да преодолеем отчуждението, кога да поставим граници и да защитим достойнството си.
Вие сте единственият човек, когото можете да промените - това Хариет Лърнър настоява да помним преди всичко, за да се предпазим от разочарования и да не хвърляме напразни усилия в нещо невъзможно. Реалността е объркана и сложна. Когато делим пространството с друг човек, имаме общи финанси, търсим разбирателство в секса и относно безбройните решения на всекидневието - ами, разбира се, че нещата могат да тръгнат надолу. Към това трябва да добавим и "багажа", който носим от семейството, в което сме израснали, и всички нерешени проблеми от миналото, да не говорим за напрежението, което се натрупва през годините. Ако си родим или осиновим дете (да не споменаваме появата на доведени деца), отношенията стават още по-напрегнати, защото нищо не създава по-големи трудности в брака от появата на нов член в семейството или напускането на друг. Всъщност намирам за удивително, че браковете изобщо оцеляват след първия рожден ден на бебето, отбелязва шеговито авторката.
Правилата, които Лърнър предлага, изглеждат прости, но извършването на самата промяна е трудно, а още по-голямо предизвикателство е да я запазим. Също като при ученето на език или привикването към тренировъчен режим, в брака няма нищо по-важно от мотивацията.
Полезно е да се познават правилата (или добрите идеи, върху които да поразмишляваме). Понякога просто имаме нужда да ни се припомни здравият разум, а друг път се искат въображение и нездрав разум, за да видим стар проблем от нов ъгъл. Нормално е да започнем с нещо малко. Малките положителни промени често прерастват в нещо по-благодатно и всеобхватно, разсъждава психотерапевтът.


 

Токът за бита остава регулиран поне още година

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 76

Поръчката за бързите влакове до морето "дерайлира"

автор:Дума

visibility 353

/ брой: 76

ДАИ е с нов автопарк за над 6,3 млн. лв.

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 76

Фискалният резерв се оказа 10,9 милиарда лева

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 76

Канарските острови на бунт срещу туристите

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 76

2400 евро за раждане на дете в Гърция

автор:Дума

visibility 398

/ брой: 76

Задържан за бомбена заплаха в Дания

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 76

Накратко

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 76

Пълзяща цензура

автор:Нора Стоичкова

visibility 359

/ брой: 76

Ех, бедни Главчев...

visibility 419

/ брой: 76

Тръмп не е изход

visibility 313

/ брой: 76

Договорът с "Боташ" е един от най-корупционните

автор:Дума

visibility 363

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ