25 Април 2024четвъртък14:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Право, куме, в очи...

Главчовци

/ брой: 189

автор:Светлана Михова

visibility 2335

Хубав подарък на Европа направи главата на киевския режим Петро Порошенко. Не какъв да е, а тематичен. В навечерието на Европейския ден на езиците, който се отбелязва на 26 септември, той подписа новия закон за образованието. При това с пълното съзнание, че последната приумица на подопечното му събрание от законодатели нарушава правата на многобройните национални малцинства в страната, включително и на 200-хилядната българска общност.
Предводителят на въпросната държава сложи парафа си под законообразното творение, въпреки че то нарушава конституцията, чийто гарант е той. Да напомним, че първият антидемократичен акт на омайданената власт бе да отхвърли параграф 53 от действащата конституция, гарантиращ правото на малцинствата на обучение на майчин език. Това стана буквално на другия ден след преврата на 21 февруари 2014 г. и предизвика масови протести в областите с по-големи малцинствени общности. Това накара изпълняващия тогава ролята на държавен глава председател на Радата да не подпише документа и параграфът е още в сила. Приемането на новия закон обаче не е прецедент. За три години и половина фашизоидната власт в Киев доказа, че нарушаването на конституцията за нея е новият установен ред и процедура на управление. Това юридическо чудо - сътворяването на "незаконни закони", е нейният принос в съвременното право.
Пан Порошенко не се стресна от възмущението на съседите на Украйна. Не го смути фактът, че с "тематичния си подарък" нарушава основополагащи европейски принципи, за чийто застъпник се опитва да мине. Но номерът му този път няма да мине. В неделя в знак на протест румънският президент Клаус Йоханис отмени планираното си за идния месец официално посещение в Киев. Най-остро реагираха унгарците. Парламентът им прие резолюция, която осъжда украинския образователен закон. "След подписания от Порошенко закон Украйна може да забрави за европейското си бъдеще. От този момент Унгария ще блокира всички инициативи на Украйна в международните организации, особено в ЕС", заяви унгарският външен министър Петер Сиярто.
Реакцията на българските власти, както винаги, бе особена. Меко казано, тя буди недоумение. По-точно - възмущение. "Загриженост" и "тревога" бяха политкоректно изказани след много оглеждане и ослушване - типично за българската политическа практика. Първо да видим какво ще кажат и направят другите и едва тогава нашите началници събират смелост да си издумат думата.
Така стана и сега. Докато Будапеща и Букурещ скочиха веднага след приетото от Радата на 5 септември законово чудо, на нашите големци им трябваше повече от декада да се наумуват. Орязването на правата на сънародниците ни не събуди интереса и на медиите. Щом се говори срещу онези, които Брюксел ни е наредил да приемаме за приятели, ще си траем. Покри се и абонираният за камерите на нацтелевизиите украински посланик Микола Балтажи. Неговото превъзходителство изскочи на екрана едва след изявленията на вицепрезидента Илияна Йотова, която първа остро осъди закона. Българският произход и остатъкът от някакво национално съзнание явно отдавна са се затрили през годините и не му попречиха да се изпъчи в защита на една антибългарска и незаконна кауза.
Още по-впечатляваща със своето малодушие и слабоволие бе предприетата миналата седмица мисия на българска депутация в Украйна под предводителството на парламентарния шеф Димитър Главчев. Преди да тръгнат, депутатите оставиха впечатлението, че заминават, за да искат обяснения от украинските власти и да защитят правата на нашенци. Като се прибраха, стана ясно, че гостуването е било отдавна планирано по съвсем друг повод - oткpивaнeто нa Шecтия oблacтeн cъбop нa бългapитe oт Taвpия, пocвeтeн нa 155-aтa гoдишнинa oт пpeceлвaнeтo им. От скромните репортажи стана ясно, че неколцината отбрани народни избраници са били умилени от песничките и стихчетата, изпълнени там от дечица.
От разговорите си, състояли се между съборните тържества, Главчев разбрал, че "новият образователен закон няма да промени правата на българското национално малцинство да изучава майчиния си език". Остава да се чудим какво е влязло в главата на Главчев, след като унгарци, румънци и гърци продължават да се тревожат. На какво се дължи неговият оптимизъм, след като в закона ясно е казано, че от догодина обучението на майчин език след V клас се отменя, а от 2020 г. - изцяло отпада. Ще го има, но факултативно и платено в частни и неделни училища. Нищо чудно, ако парламентарният бос е благодарил на украинските си ортаци и за това "благодеяние". Ясно е едно, той е получил уверения, че законът е насочен главно срещу руския език в Украйна, който е майчин за половината от украинските граждани. А българските власти в случая нямат нищо против етническата сегрегация. Още повече като сме обявили Русия за враг. Така ще е, докато главчовци управляват държавата.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 199

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 196

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ