28 Март 2024четвъртък10:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Рибата, фипронилът и българинът

/ брой: 188

автор:Ася Гардели

visibility 1819

У нас на държавните институции вечно някой друг им върши работата. Последният пример е с Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), която трябва да следи пазари, магазини и борси за некачествена и опасна храна. Това й е работата на тая агенция и без да се мотаят, инспекторите трябваше да си влязат в ролята и да предупредят за опасната риба по магазините ни, да изземат количествата с изтекъл срок на годност и да завалят глоби и санкции за продавачи, вносители и производители. Вместо това обаче алармата за опасната риба по магазините ни я бият от неправителствената Асоциация "Активни потребители", в която очевидно не дремят като държавните служители, че даже им вършат голяма част от работата, при това не за първи път.
Ако вярваме на БАБХ у нас през последните няколко години опасна риба, замърсена с тежки метали, няма. Последните такива случаи са констатирани през 2014 г. Излиза, че сме големи късметлии. Докато в другите европейски страни темата с риба, замърсена с тежки метали, е на дневен ред от няколко години насам, то в България контролните органи или си мълчат умишлено, или си затварят очите.
Само в Италия от началото на годината досега аналогичната на БАБХ институция е разкрила и спряла продажбата на тонове риба, заради наднормено съдържание на тежки метали (меркурий, кадмий, арсений и др.). От януари до септември са разкрити шест такива случая на италианския пазар. За да предпазят потребителите си, повечето магазини дори са подели кампанията да предупреждават за произхода на риба от рисковите зони като Виетнам, Китай, Япония и др., които са отбелязани с черни точки на големи географски карти. Така купувачите могат да сравнят рибата, която купуват, дали влиза в списъка с рисковите зони. Е, така е в страните, където опазването на здравето е най-важната задача на всички. В България лутането или целенасоченото потулване на фактите са от първостепенно значение. В ЕС имало над 5400 случаи за риба, съдържаща високи нива на тежки метали, а у нас само някакви си 39. Да се чуди човек как е възможно предвид, че у нас масово се вкарва замразена риба от източните морета, които влизат първи в рисковите зони.
Да си припомним актуалната все още тема с фипронила на пазара ни. Когато европейските агенции бълваха повече от седмица новината за опасни яйца, земеделският ни министър уверяваше как у нас такива нямало. Тъкмо да излезем пак късметлии и лошите новини да ни подминат и само няколко дни след това истината за замърсени яйчни продукти и яйца лъсна у нас. Кой знае колко фипронилови яйца сме излапали, та една риба с олово ли ще ни сплаши?

Летният сезон тръгва с 10-15% по-високи цени

автор:Дума

visibility 435

/ брой: 58

Цената на яйцата гони световен рекорд

автор:Дума

visibility 428

/ брой: 58

Париж готов на война с Русия за Одеса

автор:Дума

visibility 557

/ брой: 58

ВМРО-ДПМНЕ отлага промените в конституцията

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 58

Евросъюзът отстъпва пред фермерите

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 58

Накратко

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 58

Десница по дьо Сад

автор:Александър Симов

visibility 459

/ брой: 58

Обирът на руските активи

автор:Юри Михалков

visibility 510

/ брой: 58

Особена порода

visibility 447

/ брой: 58

Престъпен интерес на ЕС

автор:Юри Михалков

visibility 614

/ брой: 58

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ