24 Април 2024сряда11:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Испания на път да пламне

Държавата поиска контрола над полицията в Каталония, тя отказва

/ брой: 187

автор:Дума

visibility 32

Испанската държава поиска да поеме контрола върху полицейските служби на Каталония в пореден опит да осуети провеждането на референдум за независимост от Испания на най-богатата й провинция. В събота държавната прокуратура уведоми всички полицейски подразделения в областта, че са поставени временно под директния контрол на Министерството на вътрешните работи в Мадрид. Решението обаче веднага бе отхвърлено от вътрешния министър на провинцията Жоаким Форн. Освен националната полиция, в Каталония действа и местна полицейска служба, наречена "Мосос д'Ескуадра", която досега ръководеше нейната дейност в областта.
Представителят на централното правителство за Каталония Енрик Мийо заяви, че "Мосос" ще продължи да ръководи дейностите, свързани със сигурността в провинцията и че правителството в Мадрид не изземва правомощията на каталонското в сектора. Според него "Мосос", както и още две национални полицейски служби, остават под контрола на Каталония и само ще бъдат "координирани" от испанското МВР. За много каталонци обаче това решение вероятно ще припомни времето на диктатора Франко, когато "Мосос" е разпусната. Мийо призова още лидерите на провинцията да спрат да насърчават уличните протести. През седмицата около милион жители на Каталония излязоха по улиците на Барселона и други градове в региона, за да поискат независимост от Испания.
В същото време испанският премиер Мариано Рахой прикани местните лидери да признаят, че планираният за 1 октомври референдум Дне може да се състоиФ заради мерките на правителството срещу организирането на гласуването. Рахой каза, че ще е по-демократично и по-отговорно привържениците на независимостта да признаят, че гласуване не може да има и че е право на държавата да спре този референдум. Испанският Конституционен съд постанови да се спре планираният за 1 октомври референдум, докато се прецени законността му, което обаче не бе прието от властите в областта.
Миналата седмица Мадрид започна голяма полицейска операция срещу агитацията за референдума в Каталония. Срещу 24-ма организатори на вота бяха издадени присъди от Конституционния съд да плащат глоби между 6 хиляди и 12 хиляди евро на ден Ддокато се съобразят с решенията на правосъдиетоФ. Преди това проучванията показваха, че е много малко вероятно референдумът за независимост да успее, най-вече заради страховете на гражданите на Каталония от икономически проблеми след евентуално отделяне от Испания. Но безкомпромисните действия на правителството на Рахой и най-вече арестите и присъдите срещу поддръжниците на допитването са на път да доведат до обрат в общественото мнение.
Очевидно нито една от двете страни няма намерение да отстъпва или да търси помирение. Сега въпросът е докъде са готови да стигнат в конфликта. Испания преживява една кървава гражданска война през първата половина на XX век. Въпреки че са останали малко живи свидетели на тогавашните събития, споменът за конфликта все още е силен в общественото съзнание и вероятно е най-голямата спирачка пред стигането до крайности, както от властите в Мадрид, така и от сепаратистите в Каталония.

Отиваме на избори като доказана алтернатива

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Всеки десети родител отказва задължителна ваксина

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Партия "Средна европейска класа" напуска ПП-ДБ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 1

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 1

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 2

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ