23 Април 2024вторник17:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Благодарим на Бойко, че изгря Слънцето

/ брой: 186

автор:Велиана Христова

visibility 647

624 млн. лв. получават общините за развитие на образователната инфраструктура по оперативната програма "Региони в растеж", за което на церемония (!) в Министерския съвет кметове и хора от образователните и научните среди благодарили на премиера Бойко Борисов за подкрепата. Това разтръбиха вчера всичките присъдружни медии вкупом. А Баце им рекъл, че "влагаме доста усилия за ремонта на църквите и училищата, щото пред тия две места българинът свежда глава". Образованието ни е приоритет и такива пари никога не са давани!
Е, то бива самохвалство плюс раболепие, ама чак пък толкоз! Но пък какво, помня един "учЕн", дето рече на Борисов, че прокарвал магистрали на духа, докато правителството Борисово унищожаваше науката. Та, с тия 624 млн. лв. общини, ведомства и "МОН за професионалните гимназии" ще си оправят материалната база, но и "някои съдържателни аспекти", изцепи се и регионалният министър Николай Нанков. Нищо, че от професионалните гимназии само 6 са към МОН, земеделските минаха към общините. Та, за професионалните гимназии и за спортни съоръжения в училищата ще се дадат 160 млн. лв. 416 учебни заведения попадали в програмата, 13 са вузовете. Нататък следва бисер, с който горкият Нанков си е направо за кандидат-студентските съчинения: "На всяко едно от 255 хиляди деца на училищната скамейка и до скамейката в академичното заведение се падат по 2450 лв. инвестиция от европейската солидарност".
Образователният министър Красимир Вълчев пък уточни, че тоз път в оперативната програма попадали цели 140 професионални училища, които били подбрани от 350 кандидати по това къде ще има най-висока възвръщаемост. А държавните вузове с най-висока оценка пък ще получат 43 млн. лв. Спортният Красен Кралев - и той бенефициент, щяло да има пари за ремонт на три спортни училища!
 В цялото това хвалене има една подробност. Въпросната оперативна програма не е правена сега от Бат'Бойко, ами над нея са се трудили и омразният кабинет "Орешарски", и всичките служебни правителства. Същото е с другата оперативна програма - на МОН, в която се дублират пари за същите дейности в образованието. Само дето програмата в МОН закъса в последните месеци насред пътя, та ще й сменят дори управляващия орган - ще става агенция. А в нея програма ЕК спря едни пари точно заради нарушения с образователни проекти! По въпроса ще ги пусне ли изобщо и с колко ще ги намали - гробовно мълчание.
Но голямото питане е колко пъти от 2014 г. досега Борисов се хвали с едни и същи пари, от едни и същи програми, за едни и същи дейности. Всичките тия пари, които той едва ли не вади от джоба си лично, отдавна са намислени, натъкмени, договорени (дай боже да бъдат и одобрени и признати за изплащане) от Еврокомисията, с участието на няколко различни наши правителства. А когато едно правителство се хвали с приоритет образование, следва да го защитава не с европейските пари, а с националните - от хазната.
За науката пък да не споменават изобщо - че отношението им към нея от години е престъпно. Колко пъти ГЕРБ и сателити отказват левите предложения да увеличат заплатите в науката. Отказват ги всеки път, когато са на власт.
А иначе тази събрана групичка благодарящи май не си е свършила задачката като хората. Забрави да благодари на Бойко Борисов, че Слънцето изгря и днес и че тази вечер започва астрономическата есен. Непростимо. Къде гледат пиарите? Незабавно да се спретне нова церемония в Министерския съвет!         
 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 77

Агнешкото в Гърция 10 евро за килограм

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 77

Баските сепаратисти с исторически успех

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 77

Иран запазва строгия контрол върху дрехите

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 312

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 288

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 281

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 311

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ